Anuntul de ultima ora al Reuters anunta ca Guvernul britanic a renunțat la planul de a anula libertatea de circulație pentru imigranții din state UE imediat după producerea Brexit și va acorda cetățenilor europeni drept de ședere temporară pe o perioadă de trei ani pana in 2023, informează agenția de știri Reuters, citată de Mediafax.
Incertitudinea din ultimele zile, mai ales in privinta apropierii Brexitului din 31 octombrie fara acord, cat si toate stirile si comunicatele venite din regat, privind faptul ca romanii care sunt a 2-a minoritate ca numar din Marea Britanie, nu vor mai avea acces la libera circulatie din regat, a impartit pe toata lumea in 2 tabere.
Insa surpriza, in urma unei sedinte lungi a guvernului britanic, s-a anuntat libera circulatie pentru romani pana in 2023.
Chiar daca totul a semanat cu un glonte trecut pe la ureche, nu s-au definitivat si clarificat insa toate aspectele care se afla in negura pentru romani, cum ar fii aplicatiile online, permisele de munca sau ipoteza vizelor.
Cat despre venitul minim necesar pentru ramanerea in regat si pragul in lire al acestuia, ramane in picioare.
Haideti sa vedem ce stim si ce ne clarifica oficialii britanici si cei romani.
Ce ne spune Digi24:
Guvernul britanic a renunțat la planul de a anula libertatea de circulație pentru imigranții din state UE imediat după producerea Brexit și va acorda cetățenilor europeni drept de ședere temporară pe o perioadă de trei ani, informează agenția de știri Reuters, citată de Mediafax.
Anunțul făcut luna trecută de Guvernul de la Londra privind anularea bruscă, imediat după Brexit, a dreptului automat al cetățenilor UE de a locui și munci în Marea Britanie, a provocat confuzie. „Libera circulaţie care există în prezent se va încheia pe 31 octombrie, când Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană”, a anunțat luna trecută Priti Patel, noul ministru britanic de interne.
Organizaţia care îi reprezintă pe imigranţii din ţări UE aflaţi în Marea Britanie, The3million, a avertizat că o astfel de măsură ar genera „discriminare”. Guvernul de la Londra a fost nevoit să renunțe la această abordare în contextul avertismentelor că planul ar putea fi contestat în justiție de unii dintre milioanele de imigranți UE.
Potrivit unui mecanism de reglementare a șederii temporare, cetățenii UE care ajung în Marea Britanie până la finalul lui 2020 vor putea rămâne în această țară până în decembrie 2023.
Premierul Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din blocul comunitar pe 31 octombrie 2019, cu sau fără un nou tratat.
La rândul său, Uniunea Europeană a refuzat renegocierea Acordului Brexit şi a avertizat că va introduce controale la frontiera cu Marea Britanie în cazul producerii unui Brexit fără acord.
Premierul britanic Boris Johnson a primit însă în ultimele ore o serie de lovituri în Parlamentul de la Londra. Parlamentarii britanci au respins miercuri seara propunerea sa de convocare a alegerilor legislative anticipate în luna octombrie, în contextul impasului generat de o hotărâre anterioară a Camerei Comunelor prin care se împiedică producerea unui Brexit fără acord la 31 octombrie.
Digi24 prezenta acum cateva zile, cand libera circulatie era sub semnul intrebarii:
Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, precizează că de la data Brexitului cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză. Totuși, acest lucru este valabil doar pentru cei care vor face vizite scurte care să nu depășească perioade mai mari de 3 luni.
Londra acordă deja vize cetăţenilor din 56 e ţări – de la Statele Unite şi până în Maldive, comentează BBC. Paşapoartele sunt ştampilate la intrare în regat, iar oamenilor li se permite să stea maximum şase luni. Însă ei nu au voie să muncească, să studieze sau să se mute în regat.
Nu este deloc surprinzător că este avut în vedere un sistem similar în privinţa cetăţenilor UE după Brexit, cu atât mai puţin având în vedere că aranjamentele viitoare ar urma să fie reciproce”, comentează BBC.
Cu alte cuvinte, dacă cetăţenii UE vor avea nevoie de vize să vină în Regatul Unit, britanicii vor avea nevoie de vize pentru ca să călătorească în UE.
Astfel, planul Guvernului ar putea fi să adauge cele câteva sute de milioane de europeni sistemului care există deja. Însă povara aplicării lui şi verificării dacă oamenii se află legal în regat nu le va reveni unei paze de frontieră consolidate sau serviciului de imigraţie.
Ea le va reveni mai degrabă angajatorilor – de la Sistemul Naţional britanic de Sănătate (NHS) şi până la cafenele -, celor care închiriază locuinţe şi agenţiilor guvernamentale locale, scrie BBC.
„Precizări pentru românii îngrijorați cu privire la efectele BREXIT: Încetarea liberei circulații nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie. De la data Brexit-ului, cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză.
Acest lucru va fi valabil însă doar pentru vizite scurte și cetățenii români vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de până la trei luni.”, a scris Dan Mihalache, pe Facebook.
Cei care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia.
De asemenea, ambasadorul a declarat pentru Hotnews că autoritățile britanice au dat asigurări publice că procedura prin care vor fi protejate drepturile cetățenilor UE aflați în UK la data Brexit-ului va continua în termenii stabiliți.
În ceea ce-i privește românii aflați în Marea Britanie la data Brexit, încetarea liberei circulații nu înseamnă că nu vor mai putea pleca sau reveni în Regatul Unit, a adăugat el. Astfel, statutul de rezident al cetățenilor UE și al membrilor familiilor acestora va fi protejat în temeiul legii britanice privind imigrația.
În acest sens, guvernul britanic a creat sistemul EU Settlement Scheme, format dintr-o aplicație pe care toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora trebuie să o completeze pentru a-și proteja dreptul de ședere în Marea Britanie.
Neaplicarea în cadrul acestui sistem ar însemna că reședința acestora în Marea Britanie va fi neautorizată și, prin urmare, ilegală, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Ambasadei României la Londra.
Peste 450.000 de români se află în Marea Britanie, fiind a doua cea mai mare comunitate provenind din țările UE.