Romanii din Marea Britanie,prinsi in offside pe sfarsit de an: Status, venit minim obligatoriu, viza si scoring pentru a intra in regat din 2020.

Anul se incheie cu incertitudini pentru cei aproape 500K de romani, din Marea Britanie, se preconizeaza, (iar Noile reguli de imigraţie au fost stabilite de ministrul britanic de Interne, care este, culmea, tot un imigrant) :

  • A. Obtinere statut: settled, ori pre-settled
  • B. Venit minim obligatoriu 30.000 lire/an
  • C. SCORING individual (in functie de activitatile din Marea Britanie) pentru a ti se permite intrarea in regat

A 2-a comunitate din regat. De la inceputul anului, si pana acum cu cateva zile inainte de Brexit, s-au vehiculat conditiile in care romanii din regat, isi pot continua munca, si viata, pe taramul reginei. Va prezentam acum toate dispozitiile, multe chiar stiri preluate ale noastre, pentru a putea fi pe intelesul tuturor, si a elucida misterul tuturor cu ce se intampla din noiembrie.

Noile reguli de imigraţie au fost stabilite de ministrul britanic de Interne, care este, culmea, tot un imigrant. Sistemul prevede că muncitorii calificaţi din Uniunea Europeană trebuie să fie plătiţi cu cel puţin 30.000 de lire sterline pe an pentru a obţine viza de lucru valabilă cinci ani.

Toate le gasiti detaliate mai jos, punctual, pentru a intelege fiecare despre ce este vorba si poate pentru a ii lumina si pe altii printr-un share.

Documentul vorbeşte despre un sistem de imigraţie bazat pe talent şi experienţă, nu pe locul din care vin muncitorii. Scopul este reducerea numărului de imigranţi la 100.000 pe an, de la 273.000, cât este în prezent.
„Este un număr foarte mare, după standardele istorice. În ultimii 20 de ani, au fost sute de mii (n.red.: de imigranţi anual).

A. Tipurile de rezidenta pentru romani: Settled STATUS si Pre-settled STATUS

Settled STATUS:

Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Există două tipuri de statut pentru cetăţenii europeni, care se raportează la perioada de şedere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcţie de care se va determina statutul. Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut.

Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Pre-Settled STATUS:

Al doilea tip îl reprezintă statutul de pre-rezident (Pre-Settled Status) şi stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani de zile consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status. Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani de zile, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status.

– Statutul de settled (Settled Status)

„Cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mullt, vor fi eligibili pentru Settled Status. Dacă obţineţi Settled Status, vă veţi păstra aceleaşi drepturi pe care le aveţi şi în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată“, arată comunicatul.

– Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status)

„Cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibil pentru Pre-Settled Status. Dacă primiţi Pre-Settled Status, veţi putea să locuiţi în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obţine Settled Status.

Daca obţineţi pre-Settled Status, vă veţi păstra aceleaşi drepturi pe care le aveţi şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, după cinci ani de şedere continuă trebuie să aplicaţi pentru Settled Status, ca NU va fi acordat automat“, notează ambasada

B. Venit minim obligatoriu 30.000 lire/an

Muncitorii necalificaţi vor primi o viză temporară valabilă un an, dar apoi vor fi siliţi să părăsească Marea Britanie. În plus, europenii nu vor mai avea dreptul la ajutoare sociale în Regat.Cei calificati, si care vor fi considerati de catre englezi, ca vor face fata cerintelor, vor avea insa de trecut cativa pasi pentru a isi asigura continuarea convietuirii in regat.

Romanii din marea britanie in corzi: Obtinere statut, venit minim obligatoriu, SCORING pentru a intra in regat din 2020.

Alan Manning, preşedintele Comisiei Consultative privind Migraţia, a anunțat că țara sa trebuie să limiteze numai la acceptarea imigranţilor calificaţi după Brexit.Astfel se doreste filtrarea printre altii si a romanilor, si crearea unei clase muncitoare care sa suplineasca toate cerintele pietei muncii din regat! Stim cu totii faptul ca englezii sunt considerati lenesi, si nu foarte saritori pentru muncile cotidiene. Asta o arata si toate marketurile ( dam exemplul TESCO unde majoritatea angajatilor sunt indieni, romani si polonezi), sau spalatoriile si multe alte joburi pe care acestia le „considera de jos”.

a fii introdusa o taxa: Taxa care se vrea a fii plătită este de 56 de lire, adică 346 de lei pentru adulţi şi jumătate pentru copii.Nu este o suma mare, insa depinde de alte conditii, ce trebuie indeplinite.

1.Marea Britanie, e OFICIAL: Pentru a obţine viza de lucru valabilă cinci ani, ROMANII vor trebuie sa fie plătiţi cu cel puţin 30.000 de lire sterline pe an.

2.Contractul de muncă şi declaraţiile ipotecare ori contractele de închiriere vor fi luate in considerare ca fiind suficiente pentru demonstrarea calitatii migrantului. Facturile la utilităţi, biletele de călătorie şi prescripţiile medicale ar putea fi, de asemenea, luate în considerare.

C. SCORING individual pentru intrarea in regat, dupa 2020:

„Trebuie să punem capăt liberei circulații a oamenilor o dată pentru totdeauna.”

Priti Patel va anunţa că, în contextul Brexit, are misiunea de a „opri libera circulaţie a persoanelor” si implicti a cetatenilor romani, care sunt cea de-a 2 a cea mai mare comunitate din regat, şi de a „introduce un sistem de imigraţie pe bază de puncte asemănător cu modelul australian”, „un sistem care să funcţioneze în interesul Marii Britanii”, prin atragerea „celor mai inteligenţi”, a „oamenilor de ştiinţă”, a „academicienilor”, au declarat sursele citate.

Oficialii britanici au misiunea de a „opri libera circulaţie a persoanelor” si implicti a cetatenilor romani, care sunt cea de-a 2 a cea mai mare comunitate din regat, şi de a „introduce un sistem de imigraţie pe bază de puncte asemănător cu modelul australian”.

Sistemul australian de imigrație a fost conceput pentru a permite admiterea imigranților pe care guvernul îi consideră capabili să contribuie la economie și care vor completa deficiențele de competențe.

Pe ce se bazeaza sistemul de puncte, si ce elemente stau la baza scoringului

Vizele pentru lucrători calificați sunt disponibile pentru oameni dacă obțin suficiente puncte într-un număr de categorii, 60 fiind „numărul magic”.

Una dintre categoriile cheie este vârsta, toți candidații trebuie să fie sub 50 de ani.Solicitanții mai tineri primesc automat 30 de puncte, în timp ce cei care se apropie de 50 de ani primesc zero, ceea ce face mult mai greu să fie acceptați.

Romanii din marea britanie in corzi: Obtinere statut, venit minim obligatoriu, SCORING pentru a intra in regat din 2020.

O altă categorie cheie este capacitatea de a citi și scrie în limba engleză la un nivel satisfăcător. Multe puncte sunt acordate persoanelor care sunt „deosebit de competente”, și chiar mai mult celor considerați „superiori”.

Apoi există calificări și istoric de angajare într-o meserie calificată. De aici oamenii trebuie să obțină majoritatea punctelor lor.De exemplu, cinci ani de muncă calificată în afara Australiei valorează 10 puncte, iar o calificare de doctorat, maximum de nivel educațional, primește 20 de puncte.

Experții de la Migration Watch au avertizat că există puține dovezi că schema australiană a redus imigrația sau îngrijorarea publică asupra nivelului imigrației.„Marea Britanie a avut un sistem bazat pe puncte aproape zece ani și nu a funcționat.”

Imigraţia a fost unul dintre principalele motive pentru care majoritatea britanicilor a votat anul trecut să iasă din Uniunea Europeană, iar premierul Theresa May a promis că va impune restricţii, scrie Bloomberg.

O altă categorie cheie este capacitatea de a citi și scrie în limba engleză la un nivel satisfăcător. Multe puncte sunt acordate persoanelor care sunt „deosebit de competente”, și chiar mai mult celor considerați „superiori”.Apoi există calificări și istoric de angajare într-o meserie calificată. De aici oamenii trebuie să obțină majoritatea punctelor lor.

Acest sentiment nu este împărtăşit, însă, de toată lumea. Premierul scoţian Nicola Sturgeon pledează pentru rămânerea Marii Britanii în Zona Economică Europeană, care asigură libera circulaţie a persoanelor.

*acest articol este un amalgam de informatii, adunate din stiri transmise de-a lungul anului, si care se pot sau nu concretiza.

La rândul său, primarul Londrei, Sadiq Khan, a spus că vrea o politică a imigraţiei adaptată pentru capitală, pentru a evita lipsa forţei de muncă specializate în unele domenii.