Pe parcursul anului care a trecut de când m-am mutat cu traiul din România în Norvegia, am citit aproape douăzeci de volume de comentarii și plângeri despre cât este de rău să trăiești în România, pentru că ea nu este la fel de bogată ca Norvegia.
Cum reuseste Norvegia, sa schimbe mentalitatea romanului, plecat departe de casa, si ajuns aici pentru a face ceva bani si a se intoarce acasa? Mai mult decat ti-ai putea imagina ca o poate face, oricare alta tara a mapamondului.Norvegia romanilor, e o tara ce nu apare pe harta, e Norvegia ce si-au desenat-o singuri!
400 de români au ales să trăiască într-o localitate izolată, din nordul extrem al Norvegiei. Mai sus de Cercul Polar. I-a adus aici nevoia de un trai mai bun, de un job stabil, de echilibru și, nu în ultimul rând, de respect. Și au găsit ce-au căutat. Cei mai mulți dintre ei lucrează la una dintre cele trei fabrici de pește din zonă.
Cum e viața unui muncitor român în Norvegia? Deloc rea. Și, pe deasupra, mai e și bine plătită.
A trecut un an de când m-am stabilit în Norvegia și iată ce vreau să le spun românilor! Sa-ti iei viata-n piept, e gratuit!Nu voi nega, desigur, până la nivelul „Wow” de trai sunt necesare fonduri bugetare, corupție redusă, instanțe cinstite, legislație transparentă și alte reforme. Dar există o mulțime de modalități de a ne îmbunătăți viața de zi cu zi până la nivelul „Ok”. În primul rând cu propriile forțe, iar în al doilea – gratuit. Mai întâi de toate, să nu ne umplem curțile cu gunoaie e gratuit. Odată ce s-a făcut reparație la intrare, să avem grijă, să nu pictăm pereții, să nu rupem balustrada – e gratuit.
Să nu furăm și să nu spargem lămpile – gratuit. Vreți să aveți case frumoase? E gratuit să nu îți pui termopane la balcon (aceste construcții arhitecturale nu sunt destinate în general pentru a avea geamuri, mai ales de a le transforma în cabine din plastic).
E gratuit să îți eliberezi balconul de toate lucrurile inutile, să arunci tot gunoiul. E gratuit să îți agăți chiloții să se usuce nu la vederea întregului cartier, ci pe un uscător la nivelul balustradei de la balcon. Pune gratuit acolo două scaune și o măsuță, sădește câteva flori și voila!
Cu eforturi comune casa arată aproape ca în Europa. Câinele. Să ai un câine e scump. Să îl hrănești, să îl îngrijești, să îi cumperi jucării și accesorii te costă scump. Dar să strângi din urma lui fecalele la plimbare e gratuit. Pentru asta nu ai nevoie de sacoșe de marcă scumpă. Este destul să fii om. Mă invidiați pentru fotografiile pe care le postez din pădurile norvegiene curate, unde oamenii se plimbă cu copiii și merg cu bicicleta? Păi, să strângi gunoiul în urma unui picnic nu te costă niciun bănuț. E gratuit!
Sunteți invidioși, pentru că în Norvegia se întâmplă foarte rar accidente rutiere, iar copiii nu mor loviți de mașini în stradă? Motivul nu este că aici toți umblă cu Tesla. Să nu depășești viteza e gratuit. Să conduci regulamentar e gratuit. Să cedezi pietonilor și să nu conduci pe contrasens e gratuit.
Să îți pui centura de siguranță e gratuit! Sănătatea? Deseori mi se spune, că iată în Norvegia oamenii trăiesc până la 90 de ani, pentru că este una dintre cele mai bogate țări. Da, o mare importanță o are asistența medicală modernă. Dar să ajungi până la 90 de ani nu înseamnă doar să fii salvat în cele mai dotate clinici. Contează stilul de viață, care este complet accesibil oricărui român.
De exemplu, să nu exagerezi cu alcoolul. Să bei e scump. Iată să nu bei e gratuit! Asta se referă și
la fumat. Profilaxia este aproape gratuită. Să mergi regulat la medic și să ai grijă de sănătatea ta. Da, să îți tratezi dinții e foarte scump. Dar să te speli pe dinți e gratuit. Să dai analizele în mod regulat pentru a fi la curent cu orice schimbare și a reacționa la timp e
aproape gratuit.
Să nu te îngrași e gratuit. Să nu exagerezi cu mâncarea, să ai grijă de calorii, să reduci dulciurile și să te asiguri ca în farfuria ta este o cantitate mai mică de grăsimi și mai multă varză și hrișcă e teribil de plictisitor. Dar noi nu vorbim de veselie acum, ci de bani, nu.Să te speli cu săpun dimineața și seara e gratuit.
Dar, intrând în metrou, îți dai seama că, aparent, este un lux inaccesibil pentru simplii muritori. Încă știți ce mai este gratuit? Să taci. Să nu pălăvrăgești la telefon atunci când conduci sau când călătorești în calitate de pasager. Să nu oferi sfaturi, atunci când nimeni nu le cere.
Să nu bârfești, să nu te bagi în familia copiilor tăi și să te dai cu părerea când ei nu au nevoie de asta. Puteți scrie în comentarii mai multe sugestii despre cum am putea să îmbunătățim viața noastră și a celor din jur fără bani. Gratuit.
(sursa:povestiri.net, autoare: S. Feldgendler)
3 thoughts on “Românii stabiliti in Norvegia, vorbesc despre provocarea scandinavă: Mitul fericirii nordice spulberat?”
Comments are closed.