Cetățenii UE care locuiesc și lucrează în Marea Britanie au dezvăluit că se confruntă suspiciuni și amenințări că li se va refuza intrarea în țară pentru prima dată în viața lor, alimentând temeri că oficialii Poliției de Frontieră britanice nu cunosc regulile Brexit.
The Guardian scrie despre cazul lui Wolfgang, un cetățean german care conduce o afacere IT care a fost reținut pe aeroportul din Heathrow, în ciuda faptului că avea dovada „settled status” și aștepta pașaportul britanic.
Acesta spune că drepturile sale i-au fost suspendate din cauza capriciului unui funcționar de la frontieră.
„Am settled status”, a spus el. „Am permis să rămân pe perioadă nedeterminată. Sunt pe cale să devin cetățean britanic. Cum se poate ca un oficial de la frontieră cu pix să suspende aceste drepturi?”, se întreabă Wolfgang.
„Ca să fiu direct, evit să mă întorc în Marea Britanie până când nu primesc pașaportul britanic”, a spus acesta din Germania.
„Plătesc o multe impozite acolo, nu am folosit niciodată serviciul de sănătate, contribui la economie, dețin proprietăți acolo. Londra este orașul meu preferat, dar acum nu am documente care să arate că pot rămâne acolo”, a spus el, referindu-se la faptul că guvernul a votat împotriva cardurilor de rezidență fizice pentru cetățenii UE.
Printre alte cazuri se numără cel al lui Antonio, un însoțitor de bord spaniol care a fost obligat să aștepte 45 de minute pe Aeroportul Gatwick în timp ce oficialii de frontieră căutau să afle dacă are sau nu rezidență în Marea Britanie.
„Pașaportul meu nu a fost asociat cu settled status. Când le-am spus asta, pentru că am aplicat folosind cartea de identitate, ceea ce a fost perfect acceptabil pentru Home Office, mi-au spus că acestea nu mai sunt acceptate la frontieră”, a spus spaniolul.
„Este pentru prima dată când m-am simțit intimidat de un ofițer de poliție care îmi pune întrebări doar pentru că sunt un străin care locuiește în Marea Britanie”, a adăugat el.
Un italian, care a sosit pentru un nou loc de muncă la o bancă britanică, s-a confruntat cu oficiali nesiguri de regulile Brexit atunci când a aterizat pe aeroportul London City.
„Am fost escortat într-o sală de așteptare. După aproape trei ore, am fost chemat de un ofițer care mi-a explicat că situația este „un pic cam gri”, deoarece viza mea fusese eliberată în formă electronică și guvernul nu a dat nicio îndrumare cu privire la modul în care aceasta ar fi recunoscută formal/înregistrată pe pașaportul cuiva”, a spus Marco.
Colin Yeo, avocat în domeniul imigrației și autor al blogului Mișcarea liberă, a declarat: „Așa funcționează frontiera și acest lucru s-a întâmplat tuturor celor din afara UE și acum se aplică doar cetățenilor UE. Ideea liberei circulații a fost eliminarea fricțiunilor la graniță. Pentru a reintroduce în mod deliberat (vizele), aceasta trebuia să aibă consecințe.”(sursa articol:ziarulromanesc.net)