
Romanii din Marea Britanie,s-au trezit cu 2 probleme pe cap de la sfarsitul lunii.Pentru a mai putea munci si trai in regat,au nevoie de calificari,de o limba emgleza vorbita la nivel dat, si de viza,in cazul in care nu si-au obtinut statutul.Altfel,guvernul britanic le-a spus ca nu au ce cauta in regat.

Viaţa a mii de persoane care traiesc si muncesc in Marea Britanie,printre care si romanii va fi dată peste cap, iar termenul-limită este 30 iunie
Termenul-limită actual pentru depunerea de cereri în sistemul de înregistrare a cetăţenilor UE în vederea obţinerii noului statut de şedere în Regatul Unit (EU Settlement Scheme, EUSS) este 30 iunie.

Obţinerea acestui stat le-ar permite să continue să trăiască şi să muncească în Marea Britanie, odată ce perioada de tranziţie post-Brexit şi de liberă circulaţie s-a încheiat.
„Riscurile pentru cetăţenii UE care nu depun cerere în EUSS până la termenul de 30 iunie vor fi radicale – ei nu vor mai putea să lucreze, să studieze, să solicite prestaţii sociale, să conducă o maşină sau să-şi deschidă un cont bancar. Pe scurt, vieţile le vor fi date peste cap””,a declarat oficialul.
Câteva dintre punctele de pe grilă sunt esenţiale romanilor care isi doresc sa lucreze in continuare in regat, acest lucru înseamnă că dacă ele nu sunt îndeplinite, migrantul va fi respins indiferent de punctajul pe care l-a obţinut:
- A primit o ofertă de loc de muncă din partea unui sponsor aprobat (esenţial) 20 de puncte
- Locul de muncă este la nivelul adecvat de competenţă (esenţial) 20 de puncte
- Vorbeşte limba engleză la nivelul cerut (esenţial) 10 puncte
- Salariu între 20.480-23.039 lire sterline 0 puncte
- Salariu între 23.040-25.599 lire sterline 10 puncte
- Salariu de 25.600 lire sterline sau mai mult 20 puncte
- Loc de muncă într-o ocupaţie cu deficit de forţă de muncă 20 puncte
- Studii: Doctorat în domeniu relevant locului de muncă 10 puncte
- Studii: Doctorat în domeniu (ştiinţific) relevant locului de muncă 20 puncte
Ştim că mii de cetăţeni eligibili care trăiesc în această ţară încă nu au depus cerere.

5,4 milioane de cereri depuse pentru statut de rezident,depuse pana acum in UK
Ultimele date oficiale indică 5,4 milioane de cereri depuse pentru un statut de rezident în Marea Britanie, din care 4,9 milioane au fost aprobate.

La începutul acestei luni, Ministerul de Interne de la Londra a lansat o campanie de informare pentru a-i îndemna pe cetăţenii UE care trăiesc în Marea Britanie să depună cerere pentru un statut de rezident cât mai curând posibil.
Guvernul Regatului Unit plănuieşte să închidă graniţele ţării pentru muncitorii necalificaţi romani şi pentru cei care nu vorbesc limba engleză, ca parte a eforturilor post-Brexit de a reduce numărul de migranţi, relatează The Guardian.

Guvernul de la Londra a dezvăluit noul său plan pe puncte, asemănător celui din Australia, miercuri. Prin acest plan, guvernul britanic spune că va prelua controlul asupra graniţelor ţării „pentru prima oară în ultimele decenii” şi că va elimina „distorsiunile” provocate de libertatea de mişcare din Uniunea Europeană.

Companiile au acuzat imediat guvernul că a început un asalt împotriva economiei şi au avertizat asupra consecinţelor „dezastruoase”, în ceea ce priveşte pierderea de locuri de muncă şi închiderea fabricilor pe care aceste măsuri le vor avea. Partidele de opoziţie, Laburist şi Liberal-Democrat, au condamnat, de asemenea, planul Guvernului Johnson.
Miniştrii sunt de părere, însă, că Brexitul cerut de electorat la referendumul din 2016 trebuie livrat şi că a venit vremea ca firmele să renunţe la forţa de muncă ieftină din străinătate. Sistemul se bazează o grilă de punctaj pe care potenţialul imigrant trebuie să o atingă pentru a ajunge în Regat. El ar trebui să obţină 70 de puncte pe această grilă pentru a fi primit în ţară.

Un document de 10 pagini a fost emis de guvernul britanic, în care se prezintă, sintetic, cum va funcţiona noul sistem de imigraţie. Astfel:
- Graniţele Regatului Unit se vor închide pentru muncitorii necalificaţi şi pentru toţi cei care nu vorbesc limba engleză.
- Oricine vrea să lucreze în Regat, trebuie să aibă o ofertă de muncă cu un prag salarial de 25.600 de lire sterline, însă el va fi coborât la 20.480 acolo unde există deficit de forţă de muncă.
- Accesul va fi blocat celor care lucrează pe cont propriu, precum instalatorii polonezi sau muncitorii în construcţii români.
- La controlul de la vamă nu vor mai fi acceptate cărţi de identitate din ţări precum Italia sau Franţa.
- Dreptul artiștilor, al muzicienilor, sportivilor sau altor categorii din lumea divertismentului de a veni să participe la audiții sau spectacole se va menţine. (sursa:digi24.ro)

Acest articol este infomational.citeste si: