Salarii ridicole pentru soferii de TIR români,desi sunt căutați în toata Europa. Cei mai mari angajatori privați din România sunt firmele de transport rutier internațional.

Firmele care operează camioane de pe teritoriul României, majoritatea desfășurând contractele, în realitate, la mii de kilometri de granița țării, găsesc din ce în ce mai greu șoferi.

Salariile mici față de Europa nu constituie singurul motiv al lipsei de forță de muncă. Venirea companiilor mari din străinătate, atrase de taxele mici și prețurile reduse la combustibil și asigurări au generat un adevărat boom al sectorului.

Salarii ridicole pentru soferii de TIR români,desi sunt căutați în toata Europa. Cei mai mari angajatori privați din România sunt firmele de transport rutier internațional.

Salariile soferilor de TIR romani, chiar si pe comunitate sub media europeană

Pe de altă parte, comparativ cu şoferii din alte ţări ale Uniunii Europene, inclusiv din cele de unde provin marile companii care operează şi în România, salariile oferite şoferilor din România sunt extrem de mici.

Un şofer român cu experienţă, care îşi desfăşoară, în realitate, activitatea în ţările de unde provin firmele angajatoare, câştigă în jur de 1.500 de euro, cu un maxim excepţional de 2.000 de euro.

Salarii ridicole pentru soferii de TIR români,desi sunt căutați în toata Europa. Cei mai mari angajatori privați din România sunt firmele de transport rutier internațional.

Șoferii italieni, de exemplu, sau cei spanioli încasează pentru aceeaşi muncă până la 4.000 de euro, cu un minimum de 2.500-3.000 de euro. De altfel, aceste diferenţe constituie şi motivul pentru care transportatorii din afara României au dat pur şi simplu năvală după 2013, când economia Europei a reînceput să crească, trăgând după ea şi transporturile.

Cea mai mare firmă înregistrată în România, de exemplu, spaniolii de la Carrion Expedition, crescuse doar în prima jumătate a anului trecut cu peste 250 de camioane. Firma este înregistrată în Cluj, însă operează exclusiv pe zona de sud a Franţei şi în Spania. În situaţii similare sunt şi multe alte firme înregistrate în România, majoritatea operând în Franţa, Italia, Spania şi Germania.

citeste si : Din nevoia de soferi, CARRION promite „salarii europene” plecand de la 2.400 euro (venituri salariale + diurnă).

CARRION promite „salarii europene” plecand de la 2.400 euro (venituri salariale + diurnă).

Aproape 150.000 de români lucrează ca şoferi de tir, mai mulţi ca în orice alt domeniu de activitate din ţara noastră. Faţă de 2018, numărul angajaţilor din domeniu a crescut cu peste 17.000.

Foarte puțini dintre acești șoferi își desfășoară, însă, activitatea pe teritoriul României.

Structura pieţei transporturilor din România în funcţie de numărul de vehicule arată că România este, de fapt, doar un mic „paradis al transportatorilor“, fără ca acest lucru să aibă legătură cu economia reală. Altfel spus, creşterile din domeniu nu relevă un boom al economiei locale, atât timp cât multe dintre transporturile efectuate de firmele înregistrate aici nu au nici cea mai mică legătură cu marfa produsă în România.

Majoritatea firmelor înregistrate cu activitate de transport nu deţin mai mult de cinci maşini. În jur de 27.000 de operatori – din circa 32.000 – deţin între 1 şi 5 vehicule, în timp ce doar 9 firme au peste 300 de camioane, relevă un studiu al Safety Broker.

Salarii ridicole pentru soferii de TIR români,desi sunt căutați în toata Europa. Cei mai mari angajatori privați din România sunt firmele de transport rutier internațional.

Doar o singură firmă mare, Carrion, care deţine peste 1.000 de vehicule, operează cât 1.000 de firme din cele 32.000, ceea ce arată că piaţa locală este, până la urmă, extrem de vulnerabilă, mai ales că firmele foarte mici trăiesc din contracte cu una sau două companii.

Din cele 9 firme cu peste 500 de camioane, doar trei au acţionariat românesc. Este vorba despre Dunca Expediţii, International Lazar Company şi Arabesque SRL, ultima dintre ele operând mai ales pentru transportul mărfii vândute de firma de material de construcţii cu acelaşi nume. Lazar Company a ajuns la acest nivel sprijinită mai ales de contractul pe care îl are cu Dacia Renault, pentru care este principal transportator.

Structura de proprietate

O altă statistică ce dă de gândit este structura pe tip de proprietate a parcurilor auto. Aparent, 74% din vehicule sunt deţinute direct de firmele care le operează, 12% sunt în leasing şi 14% sunt închiriate. În realitate, şi această statistică trebuie citită altfel.

„Majoritatea sunt luate pe credit extern, o practică pe care firmele de leasing au reluat-o în ultimii ani. Pentru că în acest fel nu se plăteşte TVA, firma de leasing din România trece finan-ţarea pe societatea-mamă din Austria, de exemplu. Aici apare ca proprietar, însă, în realitate, este o formă de credit. În cazul firmelor străine, ei se finanţează în general din ţara lor şi cumpără aici. Apar tot ca proprietari“, arată un specialist în domeniu.

În perioada imediat anterioară crizei economice, băncile şi firmele de leasing din România făcuseră o practică din externalizarea împrumuturilor pentru a specula diferenţele de dobândă şi fiscalitate, dar şi pentru a putea arăta bilanţuri mai curate în România.

Potrivit studiului Safety Broker, cel mai mare intermediar din asigurări, din primele 10 firme de transport înregistrate în România, 8 sunt străine. Mai mult, aceeaşi sursă arată că, în 2015, cele mai importante creşteri ca număr de camioane şi, implicit, ca angajaţi le-au înregistrat firmele străine.

JCARRION, lider detașat in Romania și anul trecut! Cât Skiptrans si Aquila la un loc!Primii 3 transportatori!

Tendinta pe care o anunța la mijlocul anului trecut se păstrează. Numărul companiilor care fac transport de marfă scade, în timp ce parcul înregistrează o majorare semnificativă.

33.000 de companii, 152.000 de vehicule

Pe podium, din punctul de vedere al numărului de vehicule licențiate, se află, potrivit ARR:

– Carrion Expedition, cu 1.307 de mașini;

– Skiptrans, cu 595 de unități;

– Aquila Part Prod Com – cu 535de unități.

Cum au intrat in forta pe piata, si cine sunt cei de la Skiptrans? Citeste mai jos.

După ce, în 2015, numărul firmelor de transport marfă licențiate s-a redus cu peste 20% față de 2014, de la 36.162 la 28.731 de operatori, 2016 a marcat o creștere cu puțin peste 5%, pentru ca, în 2017, cifra licențelor emise să ajungă la 34.396, iar, în la finalul anului 2018 să ajungă la 33.072.

Concret, față de 36.162 de companii și 129.665 de vehicule licențiate de ARR în 2014, piața împărțea, doi ani mai târziu, 133.497 de vehicule la 30.300 de firme. Pentru ca parcul dedicat transportului de marfă cu vehicule de peste 3,5 t să ajungă, în 2019, la 152.245 de unități.

Peste 250 de flote importante

Dacă, în majoritate, flota licențiată este operată de firme cu parcuri sub 5 unități, cifra companiilor cu flote importante, de peste 50 de vehicule, a depășit 250, dintre care 35 au în curte mai mult de 200 de unități, iar 63 între 101 și 200.

Pe podium, din punctul de vedere al numărului de vehicule licențiate, se află, potrivit ARR:

– Carrion Expedition, cu 1.307 de mașini;

– Skiptrans, cu 595 de unități;

– Aquila Part Prod Com – cu 535de unități.

Iși revine piata? Statistica șoferilor profesioniști

Interesantă este situația conducătorilor auto profesioniști. Un număr de 181.227 (față de 165.500 în mai 2018) sunt, în ianuarie 2019, angajați în cadrul companiilor de transport românești, conform datelor ARR, un număr semnificativ mai mare fiind certificați. În același context, un număr de 313.876 de cartele sunt emise de către Autoritatea Rutieră Română.

Transportatorul luxemburghez Skiptrans caută 100 de şoferi pe autocamioane de mare tonaj, si intra in forta pe piata!

Compania Skiptrans, cu sediul în Cluj-Napoca, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 45 milioane de euro.

Skiptrans, membră a Jost Group, companie internaţională de transport situată în Luxemburg şi Belgia, caută 100 de şoferi pe autocamion/maşină de mare tonaj, potrivit AJOFM (Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă) Cluj. Candidaţii trebuie să aibă minim şcoala profesională şi vechime de un an în domeniu, iar contractul se va încheia pe perioadă nedeterminată, potrivit AJOFM Cluj.

Cine sunt cei de la Skiptrans?

Compania Skiptrans SRL, cu sediul în Cluj-Napoca, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 204,8 mil. lei (44,8 mil. euro), un profit net de 12,1 mil. lei (2,7 mil. euro) şi un număr mediu de 645 de angajaţi, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor.

Compania a fost înfiinţată în anul 2007 la Cluj-Napoca şi este membră a Jost Group, companie internaţională de transport situată în Luxemburg şi Belgia.

Odată cu această comandă majoră, compania belgiană de transport și logistică și-a făcut cunoscută intenția ca până în 2020, aproximativ 35% din camioanele sale să fie alimentate cu gaz natural lichefiat.

De altfel, Jost Group susține acest plan prin investiția într-o infrastructură proprie de alimentare cu LNG, având intenția de a deschide până la trei stații de alimentare în centrele sale principale de operare din Belgia.

Belgienii de la Jost Group au comandat 500 de camioane IVECO Stralis NP, acesta fiind cel mai mare contract semnat de IVECO pentru camioane cu LNG de până în prezent.

Cele 500 de camioane IVECO Stralis NP alimentate cu LNG vor oferi un raport excelent putere-greutate, densitate de putere și silențiozitate în operare. Primele 150 de unități vor intra în funcțiune în cursul anului 2018, iar flota completă va fi în funcțiune până în 2020.

Stralis NP va înlocui camioanele cu motor diesel cu vehicime de 4 – 5 ani din flota Jost Group, în prezent, formată din 1.400 de camioane și 3.000 de remorci. Compania deja operează 132 de vehicule Stralis, dintre care două funcționează pe gaz natural comprimat (CNG).

Cererea de camioane alimentate cu LNG este în creștere rapidă în toată Europa, iar Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Digitale din Germania (BMVI) a identificat LNG-ul ca fiind cea mai bună soluție pentru transportul rutier pe termen scurt, dar și în următorii 10-15 ani.

Atunci când funcționează pe gaz natural obținut din fosili, emisiile de CO2 ale Stralis NP sunt cu până la 10% mai mici decât echivalentul lor diesel, în funcție de misiunea de transport. În cazul în care se utilizează biometan, atunci emisiile vor fi cu până la 95% mai mici.

Cu tehnologia IVECO de propulsie cu gaz natural, nivelul particulelor este neglijabil, iar NOx cu este cu 50% mai mic comparativ cu un motor diesel pe parcursul misiunilor de transport pe distanțe lungi.

De asemenea, camionul este mult mai silențios, reducând nivelul zgomotului motorului cu aproximativ 50%, putând astfel utilizat și pentru livrări nocturne în zone urbane cu restricții de zgomot.

Pentru cei care nu știu, IVECO a fost primul producător de camioane care a recunoscut, în 1991, potențialul gazului natural, dezvoltând o gamă completă de camioane, autoutilitare și autobuze cu propulsie pe LNG sau CNG.

Până în prezent, IVECO a vândut la nivel global peste 22.000 de vehicule alimentate cu gaz.(sursa:infotrucker.ro si ziuacargo.ro)