Șansa românilor din Marea Britanie de a-si cumpara o locuință in regat sau in tara:Programul Help to Buy sau Prima Casa in Romania, la indemana romanilor cu venit in regat.

Romanii care locuiesc in Marea Britanie, pot benecifia de 2 programe prin care isi pot cumpara case: Help to Buy (pentru casa in Marea Britanie), si Prima Casa (pentru casa in Romania). Va prezantam mai jos detaliat ambele programe, si speram sa va vina in ajutor.

Persoanele care vor să îşi cumpere pentru prima dată o casă în Marea Britanie pot intra în programul Help to Buy ISA, dar trebuie să se grăbească. Termenul limită până la care se pot înscrie, condiţii şi noile schimbări apărute în program.

Dacă vreţi să vă înscrieţi în programul Help to Buy ISA, care vă oferă un ajutor pentru cumpărarea primei locuinţe în Marea Britanie, prin urmare au mai rămas cinci luni,potrivit moneysavingexpert.com. Dacă depăşiţi acest termen, vă mai puteţi înscrie doar în programul Help to Buy Lifetime ISA (LISA).

Șansa românilor din Marea Britanie la o locuință: S-a lansat noul program Help to Buy. Sansa romanilor de a-si cumpăra o casă in regat! Trebuie să vă grăbiţi

În cazul economisirii banilor pentru prima locuinţă într-un cont bancar prin programul Help to Buy ISA (H2B ISA), guvernul britanic va contribui cu încă 25%, până la un maximum de 3.000 de lire sterline. Însă pentru a vă încadra în acest program, preţul locuințelor nu trebuie să fie mai mare de 250.000 de lire, respectiv de 450.000 £ în Londra.

Prima plată în contul bancar de tip H2B ISA poate fi de până la 1.200 de lire sterline și apoi puteți plăti până la 200 de lire lunar, potrivit gov.uk. Atunci când cumpărați proprietatea, avocatul dvs. va solicita bonusul de 25%.

Pentru a putea deschide un cont H2B ISA trebuie să nu fi deținut înainte o locuinţă nicăieri în lume. Dacă aţi moștenit cândva o proprietate, apoi aţi vândut-o, nu vă încadraţi în condiţia de a fi un cumpărător pentru prima dată a unei locuinţe, informează moneysavingexpert.com.

Șansa românilor din Marea Britanie la o locuință: S-a lansat noul program Help to Buy. Sansa romanilor de a-si cumpăra o casă in regat! Trebuie să vă grăbiţi

Alte condiţii care trebuie îndeplinite: trebuie să aveţi vârsta de peste 16 ani. Pentru a deschide un cont LISA, trebuie să aveți între 18 şi 39 de ani, aşadar, dacă vă apropiați de 40 de ani, puteţi depune 1 £ pentru a deschide unul, în cazul în care doriţi să beneficiaţi de facilitatea respectivă mai târziu. Persoanele de peste 40 de ani îşi pot face un cont H2B ISA cât timp mai este valabilă această ofertă.

Diferenţa dintre cele două programe Help to Buy

Deși în cazul ambelor programe primiţi un bonus de 25% din partea guvernului, există totuşi diferenţe între ele.

Help to Buy ISA oferă un bonus de până la maximum 3.000 de lire sterline, însă pentru aceasta e necesar să aveţi economii de 12.000 de lire sterline strânse în patru ani și jumătate, potrivit which.co.uk.

Șansa românilor din Marea Britanie la o locuință: S-a lansat noul program Help to Buy. Sansa romanilor de a-si cumpăra o casă in regat! Trebuie să vă grăbiţi

În schimb, bonusul maxim în cazul programului Lifetime ISA este de 32.000 de lire sterline, însă va trebui să economisiți 128.000 £ pe parcursul a 32 de ani pentru a beneficia de bonus.

De asemenea, în programul H2B ISA, bonusul este plătit după încheierea procesului de cumpărare. Pe de altă parte, bonusul Lifetime ISA intră în depozitul dvs., dar va trebui să finalizați vânzarea în termen de 90 de zile.

Un dezavantaj în cazul programului Lifetime ISA este că primiţi o penalizare aspră dacă doriţi să vă retrageţi banii din orice alt motiv decât pentru cumpărarea primei case sau atingerea unei vârste de peste 60 de ani.

Nu numai că veți pierde bonusul guvernamental, dar veţi fi taxaţi cu 6,25% din banii proprii. În schimb, dacă doriţi să vă retrageţi economiile din contul de tip Help to Buy ISA, puteţi face aceasta oricând, fără a fi penalizaţi, însă nu veţi mai primi bonusul.

Romanii care obtin venituri din contracte de munca in Marea Britanie de cel putin un an pot achizitiona locuinte prin programul Prima Casa sau Ipotecar

„Suma ratei pe care o platesc, e infima la nivelul venitului meu din Marea Britanie. Plus ca nici macar nu o platesc! Il inchiriez si se plateste singur. Mi se pare cea mai buna afacere in momentul de fata”

In ultima vreme, romanii din Marea Britanie, au descoperit, ca isi pot face un viitor in Romania, muncind in Marea Britanie. Astfel a aparut o avalansa a acestora, care muncesc in UK, insa isi cumpara apartamente si garsoniere in Romania, prin programele din tara ipotecare sau Prima Casa.

Romanii din Marea Britanie, isi pot cumpara case in Romania cu salariul din regat prin programul Prima Casa:”Nu simti rata, se plateste din chirie, si ai unde sa te intorci acasa”

Romanii care obtin venituri din contracte de munca in strainatate de cel putin un an pot achizitiona locuinte prin programul Prima Casa

Romanii care lucreaza de cel putin un an in strainatate cu permis de sedere si de munca si vor sa achizitioneze o locuinta in tara, o pot face prin intermediul programului Prima Casa. Statul roman aloca un fond special pentru acest segment, doritorii putand imputernici o persoana aflata in tara sa ii reprezinte in fata institutiei bancare.

Creditul Prima Casa – conditii generale si pentru romanii din Marea Britanie

Programul Prima Casa a fost initiat in 2009 si urmare facilitarea accesului populatiei la creditele ipotecare. De la inceputul programului si pana in prezent peste 220.000 de romani si-au cumparat o locuinta astfel.

Pentru a participa la Prima Casa, doritorii trebuie sa mearga la una dintre bancile inscrise in program si sa indeplineasca cateva conditii: sa realizeze venituri cu caracter permanent; sa nu detina o alta locuinta sau, daca detin una, aceasta sa aiba o suprafata utila mai mica de 50 mp; sa poata depune un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al locuintei.

Romanii din Marea Britanie, isi pot cumpara case in Romania cu salariul din regat prin programul Prima Casa:”Nu simti rata, se plateste din chirie, si ai unde sa te intorci acasa”

Statul garanteaza 50% din valoarea creditului Prima Casa, in timp ce banca va garanta restul. Prin acest credit poate fi achizitionata o locuinta finalizata sau aflata in diferite stadii de finalizare, valoarea maxima a creditului depinzand de data la care au fost eliberate autorizatiile de constructie (inainte sau dupa data de 22.02.2010), dar poate fi si construita o locuinta noua.

Unele banci romanesti acorda credite si romanilor care lucreaza in strainate, insa in anumite conditii: sa aduca un codebitor care lucreaza in tara si care sa garanteze imprumutul in cazul in care titularul nu-l mai poate plati. Alte banci acorda doar credite garantate cu imobile celor care lucreaza in alte tari.

Bancile care iau in considerare veniturile din strainatate pentru acordara unui credit sunt: BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Unicredit, Banca Feroviara, Alfa Bank.

Romanii din Marea Britanie, isi pot cumpara case in Romania cu salariul din regat prin programul Prima Casa:”Nu simti rata, se plateste din chirie, si ai unde sa te intorci acasa”

2. Conditii speciale pentru persoanele care lucreaza in strainatate

Acordarea creditului Prima Casa cetatenilor romani care obtin venituri in strainatate tine de normele interne de creditare ale fiecarei banci care participa in program.

In general, persoanele care solicita un astfel de credit trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
vechime de minim 1 an in tara in care isi desfasoara activitatea; contract de munca incheiat pe perioada nedeterminata sau cel putin 2 contracte succesive, fara intrerupere, la angajatorul din strainatate; ipoteca pe locuinta achizitionata prin credit; constituirea unui depozit colateral (garantia pentru apartament) la banca la care se depun actele pentru Prima Casa; existenta unui girant care locuieste si obtine venituri pe teritoriul Romaniei.

In ceea ce priveste actele necesare, romanii din strainatate care isi doresc sa acceseze creditul Prima Casa trebuie sa prezinte urmatoarele documente:
contract de munca; carte de identitate; certificat de casatorie (daca este cazul); permis de sedere emis de autoritatile competente din tara respectiva; permis de munca emis de autoritatile competente din tara respectiva; adeverinta de salariu; extras de cont sau fluturas de salariu in original; documente care sa ateste plata impozitelor si a taxelor sociale; fisa fiscala.

Multe dintre documentele de mai sus vor fi traduse si legalizate la Consulatul Roman sau la un notar public din Romania sau din tara in care sunt realizate veniturile.

Romanii din Marea Britanie, isi pot cumpara case in Romania cu salariul din regat prin programul Prima Casa:”Nu simti rata, se plateste din chirie, si ai unde sa te intorci acasa”

Conditiile de eligibilitate pentru un credit la BRD sunt urmatoarele :  vechime de 1 an la actualul loc de munca sau 6 luni, concomitent cu vechime totala de 2 ani; venit net minim de 500 RON; prezentarea unui co-imprumutat (parinti, sot/sotie, rude sau afini pana la gradul IV cu solicitantul creditului) cu venituri din Romania care sa acopere 130% suma lunara de plata la credit; gradul de acoperire cu garantii este necesar sa fie de minim 154%.

Banca Transilvania acorda doar credite imobiliare sau de nevoi personale garante cu imobile, cu conditia aducerii unui codebitor care sa aiba venituri in Romania, care poate sau nu sa fie membru al familiei.

CEC Bank accepta veniturile de natura salariala realizate in strainatate, fara codebitor, in conditiile garantarii creditului solicitat cu ipoteci imobiliare.Vechimea in munca necesara pentru un credit este de minim un an si de 3 sau 6 luni la ultimul loc de munca.Documentele necesare sunt: contractul de munca, extras de cont sau fluturasul de salariu, fisa fiscala cu dovada platii impozitelor.

BCR nu ia in considerare veniturile din strainatate pentru ca nu se pot verifica in baza de date de la ANAF. Si la Raiffeisen Bank este necesar ca veniturile sa fie realizate pe teritoriul Romaniei cu contract/carte de munca inregistrate la Inspectoratul Teritorial de Munca. Veniturile inregistrate in strainatate nu sunt eligibile in cazul contractarii unui credit la Raiffeisen Bank.