Un sat din judeţul Alba este considerat printre cele mai frumoase din România, dar și unic în lume, datorită peisajului mirific, arhitecturii deosebite, dar și istoriei zbuciumate.
Piatra Secuiului este cea care oferă unicitatea acestui loc. Înaltă și foarte aproape de Rimetea, masivul montan blochează lumina răsăritului să treacă peste sat. Așa că satul Rimetea rămâne în umbră, chiar și după apariția soarelui.
De-abia când soarele depășește Piatra Secuiului, satul Rimetea este îmbrăcat în lumină. Astfel, se spune că în Rimetea soarele răsare de două ori: prima oară la linia orizontului, iar a doua oară după Piatra Secuiului.
Situată în judeţul Alba, localitatea Rimețea se află la poalele munţilor Trascău, de la care se trage şi vechea denumire. Rimețea s-a numit Trascău până prin anii 1960, iar mai apoi şi-a schimbat numele în Torocko. În ultimele două decenii satul rămâne cu denumirea de Rimețea, deşi germanii îl cunosc si sub denumirea de Eisenmarkt sau Eisenburg.
Cu o poziţie naturală privilegiată, Rimetea este cunoscut drept satul cu case albe, ascuns într-o imensă căldare de granit. Este prima localitate rurală din România care a primit din partea Comisiei Europene, în 1999, premiul „Europa Nostră” pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic.
Localitatea Rimețea din judeţul Alba are o arhitectura unică, de secol XIX. Casele albe cu ferestre verzi, neschimbate de peste 100 de ani, sunt mai puţin cunoscute românilor, însă reprezintă un punct de atracţie pentru turiştii din străinătate. O să ți se pară că ai pășit într-un tărâm de basm, dacă ajungi în acest sat, deoarece din cele 300 de case, mai mult de jumătate dintre ele sunt albe.
În fiecare an, localnicii primesc sume de bani de la cetăţenii unui sector din Budapesta pentru a-şi împrospăta faţadele caselor și pentru a le păstra stilul autentic. Da, străinii investesc pentru a păstra frumusețea acestui colț de Rai ascuns în România.
Comuna Rimețea se află în nordul Depresiunii Trascăului, înconjurată de masive montane care domină cu 500 – 600 metri printr-o serie de abrupturi pitoreşti. Localitatea se individualizează ca o arie depresionară tipica, iar masivele calcaroase din jurul depresiunii sunt mai împădurite în partea vestică Vf. Cornului (1238 metri), Ardascheia (1250 metri), Dealul Băieşilor (1010 metri) şi mai golaşe în est, unde domina Piatra Secuiului (1128) și apoi Tarsa (999 metri). În plus, satul se află la o distanță de 56 km de municipiul Alba Iulia, reşedinţa judeţului și la 25 km de Aiud, orașul cel mai apropiat.
În urma cu aproape 150 de ani, satul Rimețea a fost în pericol să dispară. Un incendiu puternic a distrus toate casele și, ca prin minune, minerii de aici au reuşit să le reconstruiască.
Astăzi, localitatea Rimețea este o zonă arhitecturală protejată, un loc minunat care ne arată cât de frumoasă este România.