Chiar dacă este o aşezare unică în Europa, foarte putini romani ii cunosc existenta, si mai putini vizitatori i-au trecut pragul. Insa, pentru cei care il vor vizita, cei din zone promit ca va fi o experienta de neuitat.
Satul neolitic din Drăgăneşti-Olt a fost reconstruit în mărime naturală în incinta Muzeului Câmpiei Boianului şi cuprinde şase bordeie în mărime naturală. Aşezarea a fost amenajată pe un teren împrejmuit cu un şanţ de apărare şi gard din nuiele împletite, precum în mileniul V î.Hr., iar intrarea se face pe o punte din lemn.
În fiecare bordei există spaţii distincte: pentru locuit, pentru prepararea hranei şi pentru depozitarea uneltelor.
Satul neolitic a fost ridicat pe o colină din Muzeul Câmpiei Boianului, chiar în centrul oraşului Drăgăneşti Olt. Reconstructia a respectat întocmai arhitectura vremii. Colibele au fost ridicate una aproape de cealaltă, uliţele nu au mai mult de 2 metri lăţime, iar construcţiile sunt joase pentru că oamenii din acele vremuri nu depăşeau 1, 60 metri. Lângă cele şase bordeie a fost construit şi un mormânt specific culturii Gumelniţa, cu groapă ovală.
„Câte o colibă reprezentativă pentru câte o îndeletnicire, adică distribuirea muncii într-o aşezare. Nu toţi făceau vase de ceramică, nu toată comunitatea se ducea la pescuit şi la vânătoare, era o distribuţie în acest domeniu”, explică Traian Zorzoliu, directorul muzeului.
Cel care a venit cu ideea construirii satului neolitic a fost directorul muzeului din Drăgăneţti Olt. A reuşit să creeze întreg parcul cu doar 15.000 de lei şi a muncit cot la cot cu alţi cinci angajaţi ai muzeului.
Iniţiatorul proiectului, Traian Zorzoliu (77 de ani), director al Muzeului Câmpiei Boianului, a amenajat colibele după „reţeta“ vremii, adică a folosit doar chirpici din trestie împletită şi pari bătuţi în pământ, iar, printre împletituri, tot pământ.
Directorul muzeului are în plan un nou proiect. Vrea să construiască o cetate geto-dacică în mărime naturală. Aşezarea va fi ridicată pe o colină de lângă Oraş, chiar pe locul unde s-au descoperit dovezile unei astfel de aşezări.
Şi exteriorul colibelor a fost desenat după specificul acelei perioade. Casele sunt destinate diverselor categorii sociale: pescari, agricultori, olari, vânători.
În interior se găsesc obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice: mese, altare de cult, unelte pentru gospodărie şi pentru practicarea diferitelor ocupaţii.