Șoferii români de TIR au început să bată la ochi pe drumurile Europei. Ei muncesc mult, sunt plătiți puțin, dorm în camion și mai ales creează o problemă de concurență pe piața vestică. În curând, regulile europene se vor schimba. La prima vedere, s-ar zice că schimbarea este binevenită pentru toată lumea. Dar poate fi vorba aici de fapt despre un protecționism de piață deghizat pus în aplicare de Germania, Franța, Belgia și de alte state.
O parcare pentru camioane pe o autostradă din Belgia. Mulți șoferi, români, polonezi, slovaci, au oprit aici pentru a respecta timpul legal de odihnă impus de legea europeană. Mai toți sunt încă sub impresia recentelor arestări operate de poliția flamandă la Zeebrugge.
Mai mulți șoferi români, care au încălcat diferite articole ale codului rutier, au fost amendați. Trei dintre ei, care au interpelat violent politia, au fost reținuți temporar. Majoritatea au fost surprinși dormind în camion, ceea ce nu mai este legal în Belgia din 2014.
Incidentul de la Zeebrugge nu a fost întâmplător. Poliția belgiană știe foarte bine că șoferii români dorm în camion, dar nu ia masuri de fiecare dată.De la o vreme însă, Belgia, ca și vecinele sale, este presată de sindicate să facă curățenie printre acești estici veniți sa câștige aici o pâine cu greu. Problema este că acolo unde lucrează doi români, nu mai lucrează un belgian, românii fiind mai ieftini…
Secretarul de stat din departamentul luptei împotriva fraudei sociale, Philippe de Backer, o spunea clar: nu e vorba atât despre lupta împotriva unor infracțiuni relative la codul rutier, cât despre combaterea dumpingului social.
„Combatem dumpingul social și pe cei care reprezintă o concurență neloaială pentru șoferii noștri”, spunea el
Situația este bine cunoscută. Șoferilor estici, de exemplu, nu li se plătește hotelul, mai precis banii pentru hotel sunt puși de-o parte, iar oamenii dorm în cabina TIR-ului.Majoritatea câștigă aproximativ 2000 de euro, adică 50 de euro diurna și salariu minim în România. Șoferii lucrează trei luni și fac pauză o lună.
Iulian Stroe lucrează astfel de câțiva ani pentru o firmă de transport din România. A dormit la hotel doar odată, ne spune el, când lucra pentru un alt patron și doar fiindcă l-a prins noaptea în Franța.
„Eu am lucrat la Dumagaz înainte. Era acum doi ani, am intrat în Franța și Dumagazul, când a auzit de regulile astea, m-a tras la hotel. Când am făcut pauza am fost la hotel, le-a fost frică și au plătit hotelul. În alte țări n-aveau nicio treabă, doar acolo unde erau regulile. În parcările plătite de pe autostradă se fac controale. Toți patronii ocolesc asta și te pun să faci pauză pe națională; pe unde ai lucrat, pe unde descarci, acolo pe națională stai că n-ai nicio treabă, nu vine nimeni și nu te controlează”
Acesta este cazul majorității șoferilor estici pe care-i veți întâlni pe drumurile europene. Referitor la ei, Comisia Europeană, împinsă de Germania, a luat două măsuri, ambele menite să amelioreze condițiile de lucru, dar mai ales să protejeze piața vestică.
Prima este directiva muncitorilor detașați, anume a celor care lucrează în vestul european fiind detașați aici pentru o perioadă limitată de timp. Ei sunt acum mai puțin plătiți decât francezii, belgienii sau germanii, dar sunt și mai puțin impozitați, întrucât impozitul se plătește în țara de origine.
Comisia Europeană obligă acum toate statele să plătească un salariu egal pentru muncă egală.
La prima vedere, măsura – contestata de țările est europene care au un bun instinct – se vrea democrată.În realitate, odată ce salariul esticilor va crește, ei vor fi alungați de facto de pe piața vestică și astfel nu vor mai pune în pericol accesul la muncă al belgienilor, al francezilor sau al germanilor.Șoferii din vest au manifestat la Bruxelles de curând pentru a denunța actuala inflație de mâna de lucru ieftină.
A doua măsură gândită de Comisia Europeana este modificarea regulilor actuale cărora li se supun șoferii profesioniști în Europa. Timpul de odihnă mai lung, obligativitatea de a dormi la hotel, toate acestea sunt incluse în viitoarele măsuri, numite „pachetul mobilității”.
La prima vedere, din nou, ideea pare să vină în ajutorul omului care muncește; asta spun unii șoferi.Dan Bostioca, șofer profesionist, angajat în Belgia, ne-a vorbit chiar de la volanul camionului, spunând că noile măsuri sunt „un lucru” bun”, cu toate că „șoferii nu sunt poate conștienți de acest lucru”.
Se revine însă aici la aceeași formă de protecționism al pieței. Ce firmă de transport din România, Polonia sau Slovacia care lucrează cu vestul european va mai fi profitabilă dacă va respecta aceste condiții?Deja în prezent și firmele belgiene, de pildă, încearcă să-și reducă costurile.
Și tot firmele belgiene își plătesc cu oarecare diferență angajații estici, după cum ne spunea tot Dan Bostioca care știe că e mai prost plătit decât colegi belgieni, dar nu poate dovedi aceasta.El ne-a vorbit și despre faptul că șoferii lucrează între 12 si 15 ore pe zi, cu mult peste limita legală de 8 ore, dar nu sunt plătiți pentru orele suplimentare.
Pentru moment, majoritatea șoferilor români care efectuează curse în Europa nu-și cunosc toate drepturile și se bucură că pot munci, chiar și în condițiile date. Colegilor lor vestici le sunt din ce în ce mai potrivnici și sunt și bine organizați. Lupta este inegală și deja victoria înclină în favoarea celor din vest.
sursa:rfi.ro