Se ingroasa gluma pentru romanii din Marea Britanie! Peste 125.000 de romani din regat au aplicat pentru rezidenta si drept de munca.Bate la usa Brexitul!

Peste 125 de mii de români au cerut rezidență permanentă în Marea Britanie, necesară pentru perioada post-Brexit. Numărul era cel înregistrat la 30 iunie 2019, iar  românii sunt al doilea cel mai mare grup de imigranți care a făcut asemenea cereri.

Doar polonezii sunt mai mulți, a informat ministerul de Interne de la Londra.

Peste 125 de mii de români au cerut rezidență permanentă în Marea Britanie, necesară pentru perioada post-Brexit. Numărul era cel înregistrat la 30 iunie 2019, iar  românii sunt al doilea cel mai mare grup de imigranți care a făcut asemenea cereri. Doar polonezii sunt mai mulți, a informat ministerul de Interne de la Londra.

Sistemul pentru solicitarea rezidenței s-a deschis oficial la 30 martie, când trebuia sa fie ultima zi a Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Cetățenii UE care se află legal pe teritoriul britanic de cel puțin cinci ani primesc rezidență permanentă, ceea ce le permite să locuiască, să muncească și să primească asistență socială.

Cei care stau de mai puțin de cinci ani primesc statut de pre-rezident, care le permite să rămână în Marea Britanie până când trec de pragul celor 5 ani.

Până acum, au fost soluționate peste 800 de mii de cereri. În 65 la sută din cazuri, s-a acordat rezidența permanentă.

Romanii depun cereri online pentru rezidenta si permis de munca

In urma cu mai putin de o luna, aproximativ 90.000 de romani cerusera rezidenta si drept de munca, ceea ce inseamna o crestere de 33%

Peste 750.000 de cetateni ai Uniunii Europene (UE27) au depus cereri in cadrul schemei de inregistrare a statutului pentru a ramane in Marea Britanie dupa ce aceasta tara paraseste blocul comunitar, a anuntat ministrul de Interne, Sajid Javid.

Cei mai multi cetateni ai UE care s-au inregistrat sunt polonezii, cu 103.200 de solicitari, urmati de romani, cu 89.900 de solicitari, si italieni, cu 70.800 de solicitari, transmite Reuters.

Marea Britanie: Aproape 90.000 de romani s-au inregistrat pana astazi sa ramana in regat dupa Brexit

Potrivit schemei de inregistrare a statutului, cetatenii UE care traiesc continuu in Regatul Unit timp de cinci ani pot primi statutul de inregistrat, in baza caruia beneficiaza de aceleasi drepturi de a munci si a studia si acces la sistemul de ajutoare sociale la fel ca in prezent.

Datele publicate joi de Ministerul de Interne britanic arata ca 621.400 de cetateni UE au prezentat cereri de inregistrare pana la finalul lunii aprilie, dintre care 389.900 s-au primit in prima luna de la lansarea acestei scheme, pe 30 martie, iar restul in timpul fazei de testare incepute in august 2018.

Marea Britanie: Aproape 90.000 de romani s-au inregistrat pana astazi sa ramana in regat dupa Brexit

Un total de 445.000 de cereri au fost inchise, o treime dintre solicitanti primind statutul de inregistrat. Restul au primit statutul de pre-inregistrat si pot solicita statutul de inregistrat atunci cand indeplinesc conditia duratei minime de 5 ani de cand traiesc in Regatul Unit.

Soarta post-Brexit a celor peste 3 milioane de cetateni UE care traiesc pe teritoriul britanic a fost una dintre primele abordate in negocierile dintre Londra si UE.

Regatul Unit a anuntat ca cetatenii UE au termen pana la 31 decembrie 2020 pentru a subscrie la schema de inregistrare a statutului, indiferent daca Brexit-ul are loc cu sau fara un acord.

Marea Britanie: Aproape 90.000 de romani s-au inregistrat pana astazi sa ramana in regat dupa Brexit

In cazul cetatenilor elvetieni care traiesc pe teritoriul britanic, termenul este 31 decembrie 2025.

„Cetatenii UE sunt prietenii, vecinii si colegii nostri care contribuie atat de mult la aceasta tara. Indiferent de rezultatul Brexit-ului, noi vrem ca ei sa ramana” aici, a spus Javid.