Se ingroasa randurile pentru romanii din Marea Britanie! Peste 150.000 de romani din regat au aplicat pentru rezidenta si drept de munca.

Peste 150 de mii de români au cerut rezidență permanentă în Marea Britanie, necesară pentru perioada post-Brexit. Numărul este cel oficial, iar  românii sunt al doilea cel mai mare grup de imigranți care a făcut asemenea cereri.

Românii sunt al doilea cel mai mare grup de imigranți care a făcut asemenea cereri

Doar polonezii sunt mai mulți, a informat ministerul de Interne de la Londra.

Se ingroasa randurile pentru romanii din Marea Britanie! Peste 150.000 de romani din regat au aplicat pentru rezidenta si drept de munca.

Peste 150 de mii de români au cerut rezidență permanentă în Marea Britanie, necesară pentru perioada post-Brexit. Numărul era cel înregistrat la 30 iunie 2019, iar  românii sunt al doilea cel mai mare grup de imigranți care a făcut asemenea cereri. Doar polonezii sunt mai mulți, a informat ministerul de Interne de la Londra.

Sistemul pentru solicitarea rezidenței s-a deschis oficial la 30 martie, când trebuia sa fie ultima zi a Marii Britanii în Uniunea Europeană.

citeste si: Marea Britanie:  Vize pentru romani, permis de munca, si prag de castig anual pentru a munci si locui in continuare in regat

Cetățenii UE care se află legal pe teritoriul britanic de cel puțin cinci ani primesc rezidență permanentă, ceea ce le permite să locuiască, să muncească și să primească asistență socială.

Cei care stau de mai puțin de cinci ani primesc statut de pre-rezident, care le permite să rămână în Marea Britanie până când trec de pragul celor 5 ani.

TIPURILE DE STATUSURI PENTRU ROMANI

Primul tip îl reprezintă statutul de rezident (Settled Status), iar cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru acest statut.

Cei care obţin acest statut îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

Al doilea tip îl reprezintă statutul de pre-rezident (Pre-Settled Status) şi stipulează că resortisanţii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani de zile consecutivi vor fi eligibili pentru Pre-Settled Status.

Cei care primesc Pre-Settled Status vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani de zile, care le va acorda timpul necesar pentru a fi eligibili să obţină Settled Status.

Marea Britanie: SETTLED STATUS-ul, anunțul așteptat de toți românii din regat!

Cei care obţin pre-Settled Status îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent – dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii – însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să aplice pentru Settled Status, care nu se acordă automat.

În aplicaţiile pentru noul statut, solicitanţii trebuie să furnizeze informaţii generale despre ei şi să-şi declare istoricul infracţional, cu menţiunea că doar istoricul infracţional serios şi/sau persistent ar urma să afecteze solicitarea.

În declaraţii acordate AGERPRES înaintea sesiunii de informare de la Londra, ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, a explicat că procedura pentru ″settled status″⁣ este deocamdată în fază de testare, sistemul urmând să intre în funcţiune abia la 30 martie (la o zi după ieşirea programată a Marii Britanii din Uniunea Europeană – n.r.).

Marea Britanie: SETTLED STATUS-ul, anunțul așteptat de toți românii din regat!

Andrew Noble le-a transmis totodată românilor să nu se grăbească să se înregistreze în acest sistem, deoarece este timp suficient.

″⁣Nimeni nu trebuie să o facă înainte de 30 martie (2019) şi au la dispoziţie până la 31 decembrie 2020 să facă acest lucru″⁣, a insistat Noble, care a menţionat că sistemul este gratuit pentru toată lumea.

Potrivit estimărilor, în Regatul Unit trăiesc şi muncesc aproximativ 1,7 milioane de cetăţeni din Europa Centrală şi de Est, dintre care circa 400.000 sunt români, conform datelor oficiale.(sursa:stirileprotv.ro)

Până acum, au fost soluționate peste 800 de mii de cereri. În 65 la sută din cazuri, s-a acordat rezidența permanentă.

Romanii depun cereri online pentru rezidenta si permis de munca. Aplicatiile online au depasit 150.000 raporteaza oficialii britanici, care spun ca romanii sunt al doilea grup de imigranti dupa polonezi ca si interes de settled status.

In urma cu mai putin de o luna, aproximativ 90.000 de romani cerusera rezidenta si drept de munca, ceea ce inseamna o crestere de 33%

Peste 750.000 de cetateni ai Uniunii Europene (UE27) au depus cereri in cadrul schemei de inregistrare a statutului pentru a ramane in Marea Britanie dupa ce aceasta tara paraseste blocul comunitar, a anuntat ministrul de Interne, Sajid Javid.

Cei mai multi cetateni ai UE care s-au inregistrat sunt polonezii, cu 201.200 de solicitari, urmati de romani, cu 148.870 de solicitari, si italieni, cu 70.800 de solicitari, transmite Reuters.

Se ingroasa randurile pentru romanii din Marea Britanie! Peste 150.000 de romani din regat au aplicat pentru rezidenta si drept de munca.

Potrivit schemei de inregistrare a statutului, cetatenii UE care traiesc continuu in Regatul Unit timp de cinci ani pot primi statutul de inregistrat, in baza caruia beneficiaza de aceleasi drepturi de a munci si a studia si acces la sistemul de ajutoare sociale la fel ca in prezent.

Datele publicate joi de Ministerul de Interne britanic arata ca 821.400 de cetateni UE au prezentat cereri de inregistrare pana la finalul lunii aprilie, dintre care 389.900 s-au primit in prima luna de la lansarea acestei scheme, pe 30 martie, iar restul in timpul fazei de testare incepute in august 2018.

Se ingroasa randurile pentru romanii din Marea Britanie! Peste 150.000 de romani din regat au aplicat pentru rezidenta si drept de munca.

Un total de 545.000 de cereri au fost inchise, o treime dintre solicitanti primind statutul de inregistrat. Restul au primit statutul de pre-inregistrat si pot solicita statutul de inregistrat atunci cand indeplinesc conditia duratei minime de 5 ani de cand traiesc in Regatul Unit.

Soarta post-Brexit a celor peste 3 milioane de cetateni UE care traiesc pe teritoriul britanic a fost una dintre primele abordate in negocierile dintre Londra si UE.

Regatul Unit a anuntat ca cetatenii UE au termen pana la 31 decembrie 2020 pentru a subscrie la schema de inregistrare a statutului, indiferent daca Brexit-ul are loc cu sau fara un acord.

Se ingroasa randurile pentru romanii din Marea Britanie! Peste 150.000 de romani din regat au aplicat pentru rezidenta si drept de munca.

In cazul cetatenilor elvetieni care traiesc pe teritoriul britanic, termenul este 31 decembrie 2025.

„Cetatenii UE sunt prietenii, vecinii si colegii nostri care contribuie atat de mult la aceasta tara. Indiferent de rezultatul Brexit-ului, noi vrem ca ei sa ramana” aici, a spus Javid.