Șoc în lumea sportului. Fostul mare fotbalist ILIE BALACI a plecat dintre noi.

Fosta mare glorie a Universităţii Craiova, Ilie Balaci, a încetat din viaţă duminică dimineaţă la vârsta de 62 de ani.  Anunțul a fost făcut la Digi Sport de fostul său coechipier, Sortin Cârţu. Vestea neașteptată a provocat un șoc în lumea fotbalului.

Ilie Balaci ar fi făcut un atac cerebral duminică dimineață. Sâmbătă, fostul fotbalist se simțea bine. Ilie Balaci, supranumit şi ,,Minunea blondă”, şi-a legat numele de succesele echipei Universităţii Craiova din anii 80.În această seară ar urma să aibă loc meciul dintre FCSB și Craiova, dar în aceste condiții nu se știe dacă se va mai disputa.

ILIE BALACI/ Minunea blonda
ILIE BALACI/ Minunea blonda
ILIE BALACI/ Minunea blonda

Nicolae Ungureanu a povestit ce s-a întâmplat în această tristă dimineață:„Din ce am auzit a făcut infarct. Am înțeles că s-a întâmplat pe la ora 9, când era acasă cu mama lui. I s-ar fi făcut rău și au chemat SMURD-ul. Până să vină salvarea a căzut din picioare! Nu știu ce Dumnezeu se întâmplă cu generația noastră, ne prăpădim prea repede. Mi-e și greu să mai vorbesc”, a spus Ungureanu pentru Gazetă.

„În jurul orei 9,40, a fost anunţat apelul la 112. Imediat, la locuinţa de familie a fotbalistului s-a deplasat un echipaj cu medic de la SAJ Dolj, care a găsit victima în stop cardio-respirator. Ulterior, s-a luat decizia de a mai trimite în sprijin la caz încă un echipaj SMURD cu medic. După executarea timp de mai multe zeci de minute a manevrelor de resuscitare (conform protocolului medical), a fost declarat decesul fotbalistului”, precizează ISU Dolj.

Balaci va fi dus la IML pentru a i se face autopsia, după care va fi depus la Biserica Madona Dudu, din Craiova.Sorin Cârțu a plâns în direct: Sorin Cârțu a fost devastat de vestea decesului lui Ilie Balaci. Contactat de colegii de la Digi Sport Matinal, tehnicianul a început să plângă și nu a putut să spună decât câteva cuvinte despre bunul său prieten, dispărut dintre noi la 62 de ani.

”Eu sunt la București, am avut un botez. Acum câteva minute am vorbit cu prietenii noștri. Parcă suntem blestemați, nu se poate așa ceva”, a spus Cârțu, la Digi Sport Matinal.

Ilie Balaci, născut la 8 septembrie 1956, a câştigat trei titluri naţionale şi patru cupe ale României, identificându-se practic cu perioada de glorie a Universităţii Craiova. A fost desemnat Cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri, în 1981 şi 1982. În divizia A a avut 347 de prezenţe şi 84 de goluri, în cupele europene a marcat de 7 ori în cele 38 de apariţii, în vreme ce la naţională a avut 65 de selecţii şi 8 goluri.

ILIE BALACI/ Minunea blonda
ILIE BALACI/ Minunea blonda
ILIE BALACI/ Minunea blonda`

lie Balaci a început să joace fotbal la nouă ani, în 1965, la „piticii” Universității Craiova, şi a debutat în prima divizie la mai puţin de 17 ani (12 august 1973, Jiul Petroșani — Universitatea Craiova 1-1).O jumătate de an mai târziu, a devenit cel mai tânăr debutant în echipa națională, la 17 ani și şase luni, într-un meci contra Franţei, de la Paris, pierdut cu 0-1, pe 23 martie 1974.

A marcat primul gol sub „tricolor” pe 6 octombrie 1976, într-un amical Cehoslovacia – România 3-2, iar în 12 mai 1982 a fost în premieră căpitanul naţionalei într-un amical Argentina – România 1-0.Ultimul meci la echipa naţională pentru Balaci a fost şi ultimul al lui Mircea Lucescu pe banca tehnică: România – Austria 4-0, pe 10 septembrie 1986, în preliminariile Euro 1988.

A jucat în Divizia A 347 de partide și a marcat 84 de goluri pentru Universitatea Craiova (1973-1985), FC Olt Scornicești (1985-1986) și Dinamo (1986-1988): 76 pentru „Ştiinţa”, şapte pentru FC Olt şi unul pentru Dinamo.A adunat 69 de selecții şi a marcat de opt ori pentru naţionala României, iar în două rânduri a fost desemnat cel mai bun fotbalist din România (1981 și 1982).

Balaci s-a accidentat în apogeul carierei, la 27 de ani, când era liderul „Craiovei Maxima” şi cel mai bun jucător român, şi a avut un final prematur de carieră, la 31 de ani, din cauza deselor accidentări.Cea mai gravă dintre ele, care a pus punct carierei sale de fotbalist la cel mai înalt nivel, a fost provocată de fundașul Vasile Arezanov, într-un meci de campionat, jucat la Baia Mare, la 21 februarie 1984.Din acest motiv a ratat şi Campionatul European din Franța, din 1984, deși a contribuit din plin la calificare.

Ca jucător a câştigat trei titluri cu Universitatea Craiova (1973-1974, 1979-1980 și 1980-1981), patru Cupe ale României şi a fost semifinalist al Cupei UEFA cu gruparea din Bănie, care a devenit în sezonul 1982-1983 prima echipă care ajunge în careul de aşi al unei cupe europene.A jucat 3 988 de minute pentru naţionala României şi 22 497 de minute în Liga 1 pentru Universitatea Craiova.

Ca antrenor a avut performanţe remarcabile în special în ţările arabe. A câştigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 1993 şi 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, şi în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain. În total, 21 de trofee cu şapte cluburi.

Ilie Balaci, care a evoluat pe poziţia de mijlocaş, este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria României, alături de Gheorghe Hagi, Ilie Dobrin, Florea Dumitrache și Marcel Răducanu. 15 ani a durat cariera de jucător a lui Ilie Balaci. 12 din aceşti 15 ani au fost petrecuţi la Universitatea Craiova.

Interesant în ceea ce îl priveşte pe Ilie Balaci este că, deşi, el susţinea că este născut pe 8 septembrie 1956, a fost declarat ca fiind născut pe 13 septembrie 1956, de aceea pot apărea două variante ale datei sale de naștere.

Ilie Balaci are două fiice. Cea mare, Lorena, a fost căsătorită cu fostul fotbalist Eugen Trică, în timp ce mezina, Liana Ungur, este jucătoare de tenis şi este căsătorită cu jucătorul Adrian Ungur. Despre fetele sale vorbeşte cu mare dragoste şi mândrie în interviul de mai sus, chiar dacă, cu cea mare, Lorena, a avut la un moment dat probleme, atunci când l-a anunţat că se mărită cu un fotbalist. În interviul din 2013, Ilie Balaci mărturisea că își dorea să devină din nou bunic.sursa:digisport.ro