Soferita romanca UBER, din Marea Britanie:”La 5.30 pornesc aplicaţia.In Londra câştig între 3-600  lire pe săptămână, insa raman cu mai nimic! Londra m-a dezamagit”

Soferita romanca UBER, in Marea Britanie „La 5.30 pornesc aplicaţia.In Londra câştig între 3-600  lire pe săptămână, insa raman cu mai nimic! Londra m-a dezamagit”

Cu 40.000 de şoferi şi peste 3,5 milioane de utilizatori, Uber este de departe cel mai popular serviciu de taxi din Londra, însă nu toţi cei care lucrează pentru compania americană în Marea Britanie sunt mulţumiţi.

Soferita romanca UBER, in Marea Britanie „La 5.30 pornesc aplicaţia.In Londra câştig între 3-600  lire pe săptămână, insa raman cu mai nimic! Londra m-a dezamagit”

Când a ajuns prima dată în Londra, Elena I. visa să aibă o carieră uimitoare care să-i permită să poarte haine elegante şi să lucreze într-un birou. Dar lucrurile nu au ieşit aşa cum şi-a propus. “Londra m-a dezamăgit”, a spus ea pentru Financial Times.

Alarma ei sună la 4.30 dimineaţa, iar la 5.30 porneşte aplicaţia Uber. „Este prea periculoasă ca o femeie să conducă noaptea. Şase din şapte, sau câteodată şapte din şapte, dimineţi pe săptămână, ziua mea începe astfel”, a adăugat ea.

În România, Elena se ocupa de contractele clienţilor pentru compania de electricitate Enel. „Adevărul este că am avut o viaţă mult mai bună în România”, măsturiseşte ea.

Soferita romanca UBER, in Marea Britanie „La 5.30 pornesc aplicaţia.In Londra câştig între 3-600  lire pe săptămână, insa raman cu mai nimic! Londra m-a dezamagit”

Este adevărat că în Londra câştigă între 300 şi 600 de lire sterline pe săptămână (înainte de impozitare), faţă de salariul mediu lunar de 600 de lire sterline din România, dar în Londra, cheltuielile ei – chiria, maşina, benzina, mâncarea, contractul la telefon – sunt mult mai mari.

„Dacă ne pierdem locul de muncă (n. red. – ea şi iubitul ei), nu vom putea plăti pentru maşinile şi telefoanele noastre”.

Stres. Epuizare. Bani. Aceste lucruri nu sunt niciodată departe de multe dintre gândurile unui londonez. Dar pentru Elena este diferit. „Londra este un oraş al sclavilor. Se fac bani atât cât să supravieţuieşti. Şi nu mai mult.”

„Dimineţile sunt întotdeauna la fel. Aproximativ 30% din cetăţeni sunt foarte supăraţi. Ne învinovăţesc pentru trafic. Pentru vreme”, spune ea. „Ne tratează cum nu ar trata niciodată un şofer de taxi obişnuit. Unii dintre ei se comportă ca şi cum ar fi stăpânii noştrii”.

Soferita romanca UBER, in Marea Britanie „La 5.30 pornesc aplicaţia.In Londra câştig între 3-600  lire pe săptămână, insa raman cu mai nimic! Londra m-a dezamagit”

Cursele pe care le face dimineaţa şi care îi plac Elenei sunt cele de la sfârşit de săptămână. „Îţi voi spune un lucru care îmi place: beţivii liniştiţi. Ei cântă, râd. Chiar şi cei care sunt supăraţi se liniştesc când vine dimineaţa. Lumina zilei îi calmează pe toţi.”

Elena a avut parte de-a lungul celor trei ani de când lucrează în Londra şi de situaţii neplăcute, când oamenii pe care îi ducea din punctul A în punctul B devineau violenţi, înjurau şi se legau de faptul că este imigrantă. Un astfel de episod a făcut-o o dată să plângă: ”Voiam acasă.”

La sfârşitul zilei, se duce acasă, are câteva ore libere în care îşi plimbă câinele şi stă cu prietenul ei care se pregăteşte să intre în tura de noapte, tot la Uber. “Ceea ce avem noi în Londra … nu este viaţă”.

citeste si: Marea Britanie: Cele mai bine platite JOB-uri pentru romani! Plumber, Dry Liner, Plasterer, Tiler, Scaffolder! Cat pot castiga cel mai mult?

Salariile în lire sterline le-au făcut cu ochiul dacă nu tuturor, atunci la 99,9% dintre românii care au ajuns în Marea Britanie.

Fără să exagerăm, acesta a fost magnetul principal care i-a atras pe romani să vina în UK.O viaţă mai bună, visuri, cariere, realizări, dragoste. Oricare ar fi la bază, toate trec prin stomac. Astfel că venitul, după sănătate, este poate cea mai importantă fundaţie pe care şi-au construit românii vieţile prin Regatul Unit.

Iată mai jos cele mai căutate meserii, în ordine alfabetică, din domeniul construcţiilor, dar şi salariile pe care guvernul britanic le oferă la nivel naţional.

Bricklayer (zidar)

Bricklayer (zidar)

Salariul de start al unui zidar poate ajunge la £15.000 pe an. Zidarii care dețin calificări pot câștiga sume cuprinse între £16.000 și £23.000 pe an, iar cei cu experiență ajung la un salariu anual de £30.000 pe an.Orele suplimentare și bonusurile pot influența aceste sume, iar cei care muncesc sub statutul de self-employed își pot stabili singuri prețul unei lucrări.
Venitul unui inginer în construcţii este cuprins între £20.000 şi £24.000 pe an. Cei cu experienţă pot câştiga între £25.000 şi £35.000. Iar cei sub statutul de senior engineerspot ajunge la un câştig annual de până la £45.000 pe an.

Carpenter or joiner (tâmplar sau dulgher)

Carpenter or joiner (tâmplar sau dulgher)

Dulgherii calificați pot câștiga între £18.000 și £25.000 pe an. Cu experiență, acest câștig poate urca până la sume cuprinse între £26.000 și £30.000 pe an. Sau chiar mai mult. Orele suplimentare se plătesc în plus și pot influența aceste venituri. De asemenea, cei care lucrează ca self-employed își stabilesc singuri prețul unei lucrări.

Chimney sweeper (coșar)

Chimney sweeper (coșar)

Chiar dacă nu este setat nici măcar un câştig standard anual pentru un coșar, se pare că veniturile celor care practică această meserie depind de cât de mult au aceştia de muncă. Totuşi, potrivit agenţiilor care oferă acest tip de serviciu, curăţarea unui horn costă în jur de 50 de lire.

Construction operative or labourer (muncitor necalificat)

Construction operative or labourer (muncitor necalificat)

Venitul unui muncitor necalificat este cuprins între £12.000 și £15.000 pe an. Cei cu experiență pot câștiga sume cuprinse între £16.000 și £21.000. Cei care au responsabilitatea de supervisor pot ajunge la un câștig anual de £24.000. Orele suplimentare pot crește aceste sume.

Construction plant operator (operator pe utilaje)

Construction plant operator (operator pe utilaje)

Stagiarii câștigă în jur de £13.000 pe an. Cei care dețin calificări își pot mări venitul. Aceștia pot ajunge la un salariu cuprins între £15.000 și £19.000 pe an, iar cei cu experiență pot câștiga între £20.000 și £26.000 pe an. Operatorii pe utilaje își pot crește aceste câștiguri cu ore suplimentare sau diferite bonusuri.

Demolition operative (demolator)

Demolition operative (demolator)

Salariul de start în această meserie ajunge la £13.000 pe an. Cei care deţin o calificare în domeniu pot câştiga între £17.000 şi £21.000. Iar venitul celor cu experienţă poate depăşi şi £25.000 pe an.

Dry liner (rigipsar)

Hammering Nails into the Sheetrock

Rigipsarii construiesc pereții interni în case, birouri, magazine și clădiri folosind plăci de rigips. Salariul de început al unui dry liner este în jur de £15.000 pe an. Cei cu experiență pot câștiga între £20.000 și £30.000 pe an.

Electrician (electrician)

Electrician (electrician)

Noii calificaţi sau cei aflaţi la început pot câştiga un salariu anual cuprins între £19.000 şi £22.000 pe an. Şi în această meserie experienţa cântăreşte mult, pentru că venitul poate creşte până la sume cuprinse între £23.000 şi £30.000. Unii angajatori pot plăti mai mult sau pot oferi diferite bonusuri.

Painter and decorator (vopsitor și decorator)

Painter and decorator (vopsitor și decorator)

Salariul de start pentru un vopsitor este cuprins între £14.500 și £17.000 pe an. Calificările aduc celor care le dețin un venit mai mare cuprins între £17.500 și £23.000 pe an. Un decorator cu responsabilități de supervisor poate câștiga peste £23.000 pe an. De asemenea, orele suplimentare și bonusurile pot crește aceste sume. Cei care lucrează ca self-employed își stabilesc singuri prețul unei lucrări.

Plasterer (tencuitor)

Plasterer (tencuitor)

Salariul de start al unui tencuitor poate fi cuprins între £14.000 şi £17.000 pe an. Cei care au calificare pot câştiga aproape dublu, mai precis un plasterer cu diplomă poate ajunge la un venit cuprins între £17.500 şi £25.000 sau chiar mai mult. Orele în plus sunt plătite separat şi astfel poate duce la mărirea câştigului. De asemenea, cei care lucrează sub statutul de self-employed îşi pot negocia salariile.

Plumber (instalator)

Plumber (instalator)

Salariul de start al unui instalator variază în Marea Britanie între £18.000 şi £22.000 pe an. Instalatorii cu experienţă pot câştiga sume cuprinse între £22.000 şi £35.000 pe an, potrivit reprezentanţilor guvernului britanic.

Scaffolder (montator schele)

Scaffolder (montator schele)

Muncitorii necalificați care instalează schele pot câștiga un venit anual de până la £14.000 pe an, acest lucru depinzând în mare parte de vârsta și de nivelul de pregătire al stagiarului. Cei calificați pot ajunge la un salariu anual cuprins între £17.000 și £27.000. Iar cei cu experiență și care lucrează și ca supervisori pot câștiga până la £30.000 sau chiar mai mult într-un an de zile. Orele suplimentare pot crește aceste venituri. Instalatorii de schele care lucrează sub statutul de self-employed își negociază singuri salariul.

Steel fixer (asamblator structuri metalice)

Steel fixer (asamblator structuri metalice)

Venitul anual al unui asamblator de structuri metalice (montarea de grinzi şi metal care alcătuiesc cadrul unei clădiri, dar şi structuri cum ar fi poduri şi tuneluri) variază de obicei între £11.000 şi £16.000. Cei calificaţi în această meserie pot câştiga între £20.000 şi £27.000 într-un an de zile. Iar cei cu experienţă pot ajunge la un salariu anual ce poate depăşi suma de £35.000.

Tiler (faianţar)

Tiler (faianţar)

Salariul unui faianţar începător variază, dar o medie anuală a venitului ajunge la £14.000 pe an. Faianţatorii calificaţi câştigă sume cuprinse între £17.000 şi £23.000. Cei care au experienţă, care lucrează ca supervisori sau care oferă training pot câştiga între £25.000 şi £30.000. Salariile pot fi mult mai ridicate dacă sunt incluse bonusurile şi orele suplimentare.

Window fixer (instalator ferestre)

Window fixer este persoana care instalează sau înlocuiește geamurile construcțiilor.

Window fixer este persoana care instalează sau înlocuiește geamurile construcțiilor. Salariul unui stagiar poate ajunge la £14.000 pe an, iar venitul unui window fixer ce deține calificări este cuprins între £16.000 și £25.000. Orele suplimentare și bonusurile pot crește aceste sume. Cei care lucrează ca self-employed își stabilesc singuri prețul pentru lucrări.