Specialisti:”Putem avea un cutremur de 7 grade!” Ghidul de supravietuire in CAZ de CUTREMUR. Trebuie sa stii asta, pentru a fii pregatit.

Citeste mai jos, punctual ce trebuie sa stii in caz de cutremur, si ce NU TREBUIE nicicum sa faci!

Medicul Tudor Ciuhodaru a publicat, pe pagina sa de Facebook, un ghid de supraviețuire, mai exact ce nu trebuie să faciîn caz de cutremur: în casă, pe stradă, în mașînă și în locurile publice.

In urma cutremurului din 28 Octombrie, directorul științific al INFP, Mircea Radulian, a expicat că acesta a fost un cutremur moderat, iar cutremurele de o astfel de intensitate se produc la intervale de câțiva ani.

„E un cutremur moderat, ceva mai mare, este un cutremur normal pentru zona Vrancea. Cutremure de magnitudine 6 se produc la intervale de câțiva ani. El a apărut și pe fundalul unei activități ceva mai slabe, în ultimul timp. Era de așteptat. Activitatea seismică înseamnă și o acumulare și are un efect benefic pentru că a eliberat energia acumulată în ultima vreme.Cutremurele de magnitudine 4 sunt cam la intervale de o lună.

În particular, la adâncimea la care s-a produs cel de azi, nu prea s-au produs cutremure. Așa se explică și mărimea lui ceva mai mare, pentru că se acumulase energie. Aceste fluctuații care apar sunt normale. Cutremurul a eliberat, pe toată zona Vrancea, o parte din energie. Încet, încet, energia se acumulează, în ciuda acestor eliberări. La scară largă, vom avea și un cutremur mare, la un moment dat.Nu putem spune când va veni acest cutremur mare.

Zona Vrancea este o zonă activă seismic. La intervale de zeci de ani, putem avea un cutremur de magnitudine 7. Sunt și alte zone de acest gen pe glob. Trebuie să ținem cont de această particularitate a zonei în care trăim. Nu putem spune că stăm liniștiți 100 de ani fără cutremur.

Aici este intersecția a 3 plăci, e o zonă complicată. Mai apare un fragment, toate converg către zona Vrancea. Însă aceste plăci nu mai sunt la fel de active, însă această convergență a creat desprinderea unei plăci, care se cufundă, coboară aproape vertical. Ce e puțin ciudat, nu este încă foarte clar, este care e mecanismul care determină aceste descărcări. Avem, totuși, cutremure mari, pentru o zonă atât de mică.

Adâncimea este relevantă din două puncte de vedere: pentru că a fost un cutremur de adâncime, el se resimte pe o suprafață mai mare, dar pentru că a fost la adâncime mare, el nu se resimte la fel de puternic ca un cutremur de suprafață.”, a declarat Radulian.

Cutremurul din noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 – 28 octombrie 2018, a ridicat o întrebare: la ce etaj ar trebui să locuim pentru a fi în siguranță?

In urma cutremurului din 28 octombrie 2018. „În cazul unui cutremur major, doar locatarii ultimului etaj au șanse de supraviețuire. De regulă, în astfel de situații, cedează structura de rezistență pe verticală, iar planșeele cad unul peste altul. În consecință, supraviețuiesc numai cei aflați la etajul superior al clădirii.

Am constatat ceea ce v-am spus atunci când am participat la acțiunile de salvare a sinistraților în urma marelui cutremur din martie 1977. (…) Singura soluție care face diferența între viață și moarte este consolidarea clădirilor vulnerabile”, a zis Marius Marinescu. Conform datelor din acest moment, referitoare la expertizarea clădirilor neconsolidate, în cazul unui cutremur puternic, doar cei care locuiesc la ultimul etaj mai au o șansă de supraviețuire.

„1. În casă: dacă te afli într-o clădire rămâi acolo și protejează-te! Procedurile recomandate în Japonia și Statele Unite („duck, cover and hold”) sunt simple și asigura protecția individuală prin trei mișcări simple: ghemuit, acoperit și protejat.

E preferabil să va ghemuiți cu fața în jos, la podea, pe genunchi și coate sau palme și să va acoperiți capul cu brațele sau palmele, pentru protecție.Va puteți asigura protecție suplimentară adăpostindu-va lângă diverse obiecte solide, ce vă pot proteja, lăsând un spațiu gol lângă ele în caz de prăbușire, și cât mai departe de ferestre.

Cel mai sigur este spațiul dintre două obiecte mari (între 2 paturi, două mașini, între două rânduri de birouri) ce delimitează așa zisul triunghi al supraviețuirii sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi mașină de spălat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în față unei canapele, lângă piciorul unei grinzi.

1.a) Dacă sunteți în bucătărie, în primul rând închideți aragazul și depărtați-vă de bufetul din care poate cădea veselă.

2.b) Dacă sunteți în pat, rămâneți acolo și acoperiți capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este așezat patul nu e recomandat să aveți tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea răni în caz de cutremur.

Ce să nu faceți? Atenție!!! Pe durata cutremurului nu este recomandată evacuarea, mai ales din clădirile mari, întrucât ieșirea este dificil de găsit iar scările au risc crescut de prăbușire. Tocul ușii nu va oferă protecție dacă nu este încadrat în structura clădirii.

2.Pe stradă: Căutați spații cât mai largi și asigurați protecția individuală. Nu staționa lângă clădiri, mai ales cele cu multe structuri care se pot prăbuși în timpul și după cutremur, precum ornamente, tencuiala, coșuri sau țigle.

Ce să nu faceți? Atenție!!! Sub nicio formă nu va adăpostiți sub balcoane sau stâlpii de înalta tensiune.

3.În mașină: opriți mașina la distanță de clădiri sau de stâlpii de pe marginea străzii.

Ce să nu faceți? Atenție!!! Evitați apropierea benzinăriilor sau a stâlpilor de înalta tensiune.

4.În locuri publice aglomerate (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de ședințe) nu alergați către ieșire, îmbulzeală produce mai multe victime decât cutremurul. Stați calm și liniștiți-vă și vecinii de pe rând.

Ce ar trebui să avem pregătit în trusa de supraviețuire: apă, alimente ușoare și compacte (bomboane cu zahăr, biscuiți uscați), medicamente personale, analgezice și antiseptice, telefon mobil, lanternă, baterii, fluier, aparat de radio și actele personale.

Și nu în ultimul rând, ați văzut și dumneavoastră, nu suprasolicitați rețelele de telefonie. S-ar putea că cineva să aibă nevoie urgent de 112. Dați cel mult un sms că să confirmați celor dragi că sunteți bine”.

Cutremurul din 28 Octombrie ne-a amintit cat de mici suntem in fata naturii, si ne-a pus in garda pentru a fii mai bine informati.Distribuie si tu acest articol pentru a ajunge la cat mai multa lume, poate ajuta.