Staţiunile balneare româneşti suferă de pe urma lipsei de investiţii si indiferenta din ultimii 30 de ani
La Băile Govorae un mic Rai. Un loc pur și ascuns de lume, la 22 de km de Râmnicu Vâlcea. Băile Govora este una din cele mai bogate staţiuni din România şi Europa în apele iodurate şi bromurate de origine organică. Stațiunea se află pe picior de egalitate cu locații balneare de renume mondial ca Bains, La Bonzboule (Franţa), Bad Hali (Austria), Salmaggiore (Italia), Ma-rianskeLazne (Cehia).
Factorii naturali de cură
La Govora, mai mult decât oriunde, vindecarea vine prin apă. Aici, factorii naturali de cură sunt ape minerale de mare concentraţiei odurate şi bromurate, sulfuroase,
• ape sulfuroase, hipertone
• ape bicarbonate, sulfuroase, sodice, calcicehipone
• ape minerale pentru crenoterapie
• climat continental cu influenta mediteraneana, umiditate relativ constanta, temperaturi fa-ra valori extreme si usoara incarcare cu polenuri
Istoria sănătății balneare romanesti incepe in 1874
Vindecarea grație apelor de la Băile Govora a început înanul 1874, odată cu primele lucrări de foraj. În anul1887 a fost construit primul stabiliment balnear datorat dr. Zorileanu, pentru ca în anul 1914 să fie inaugurat primul hotel cu baza terapeutica din România, Hotelul Palace.
Băile Felix, Călimăneşti – Căciulata, Sovata şi Băile Herculane sunt cele mai vizitate destinaţii balneo de pe plan local, însă turiştii merg şi în căutarea beneficiilor cunoscute chiar şi pe plan internaţional ale unor branduri precum Ana Aslan, Gerovital şi Pellamar.
„Deşi staţiunile balneare românesti se bucură de un renume internaţional incontestabil în tratarea unei largi game de boli şi afecţiuni, foarte multe dintre amenajările de tratament se află într-o stare precară de funcţionare, ele suferind de pe urma lipsei de investiţii din ultimii 30ani.
În ultimii ani, se constată un amplu proces de modernizare a bazelor de tratament şi dotare a acestora cu aparatură specifică tratamentelor balneare. Acest efort nu este, însă, susţinut prin existenţa unor legi economice menite a încuraja investiţiile: amortizare accelerată, scutiri de taxe vamale, reduceri ale impozitelor pe profit, etc“.
Aflată la o altitudine de 380 de metri, între păduri de fagi, stejari și pini, stațiunea Govora este o destinație pentru mii de turiști care caută anual să se relaxeze în mijlocul naturii, beneficiind în același timp de tratamente balneare.
Aflată la o altitudine de 380 de metri, între păduri de fagi, stejari și pini, stațiunea Govora este o destinație pentru mii de turiști care caută anual să se relaxeze în mijlocul naturii, beneficiind în același timp de tratamente balneare. Situată în sudul României, destinația noastră de azi, o este ideală pentru un sejur în toate anotimpurile renumita pentru varietatea și caracterul terapeutic al apelor bogate în clor, sodiu, iod, brom și sulf. Acestea au fost cunoscute și utilizate încă din anul 1866.
Elena Rădescu, asistent medical principal în balneofizioterapie, confirmă faptul că stațiunea Băile Govora își păstrează locul în topul global, datorită factorilor terapeutici naturali: ape minerale și climă. „Datorită acestor factori naturali, stațiunea este profilată în recuperarea din afecțiunile respiratorii, dar și din cele ale aparatului locomotor. Dintre afecțiunile respiratorii aș menționa bronșitele cronice, asmatiforme, bronșitele tabagice, astmul bronșic, bronhopneumopatia obstructivă cronică. Nu trebuie uitate nici afecțiunile ORL, rinita alergică, rinosinuzita, procesele inflamatorii sinusale, faringita, amigdalitele și laringitele. Pe de altă parte, aș putea spune că această stațiune a crescut foarte mulți copii. Sunt copii care se prezintă cu afecțiuni respiratorii cronice, dar și cu o imunitate scăzută a aparatului respirator. Prin terapiile cu ape minerale, sub formă de inhalații, ei nu numai că se recuperează, dar devin și mult mai rezistenți în fața virozelor respiratorii. Crește toleranța la efort și rezistența mucoaselor aparatului respirator la temperaturile scăzute din sezonul rece.”
Nu puțini sunt cei care vin an de an la Băile Govora pentru a se relaxa, vindecându-se în același timp. Unii străbat distanțe considerabile, spune Elena Rădescu, asistent medical principal în balneofizioterapie, care ne vorbește despre rezultatele terapiilor.
„Este vorba despre un pacient care vine din California de două ori pe an la Băile Govora, pentru un tratament balneofizical. Acest pacient s-a recuperat cu rezultate foarte bune din punct de vedere respirator, dar și al aparatului locomotor, datorită perseverenței și consecvenței sale. Sunt patru, cinci ani consecutivi de când se prezintă la tratament. Este foarte important să spunem că nu e suficientă o singură cură de tratament. Pentru a avea rezultate bune, pacientul e bine să se prezinte cel puțin trei ani consecutiv.”
Una dintre destinațiile celor care aleg să-și petreacă un sejur în stațiunea de interes național Băile Govora este salina Ocna Mari. Aerosolii salini inhalați aici tratează diverse afecțiuni în special afecțiuni respiratorii, răceli ușoare, astm, dar sunt benefici și în curele preventive, de remineralizare a organismului și de întreținere.
În subteran, veți găsi o biserică, un muzeu, un restaurant, magazine de suveniruri, baruri, un teren de fotbal, de baschet, de tenis, masa de biliard și locuri de joaca pentru copii. Tot din stațiunea Băile Govora se pot face drumeții pentru vizitarea unor mănăstiri declarate monument istoric: Mănăstirea Govora, ridicată în secolul al XV-lea, Mănăstirea Surpatele sau Mănăstirea Dintr-un Lemn.