In baza multor discutii,si intrebari ale romanilor din regat, punctam cateva lucruri care s-au scris de-a lungul timpului privitor la recuperarea taxelor din regat.Asteptam comentarii cu experinetele voastre privind diversele situatii.
Cu scopul de a recupera taxele platite in plus, este necesar sa pastrezi documentele pe care le primesti de la angajator: state de salarii (payslips), P45, P60 sau chitante CIS25 (voucher). Tipul documentelor depinde de statutul tau.
Fiecare persoana care traieste si lucreaza in Regatul Unit este obligata sa plateasca impozite. Acestea sunt deduse din veniturile persoanelor angajate sau ale celor care desfasoara activitati independente, in cursul unui an financiar. Anul financiar in Marea Britanie incepe la data de 6 aprilie si se termina la data de 5 aprilie in anul urmator.
De exemplu, anul finaciar 2019-2020 a inceput la data de 6 aprilie 2019 si s-a terminat la data de 5 aprilie 2020.
In fiecare an, in conturile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala din Marea Britanie, raman sume foarte mari de impozite platite in plus. Statisticile arata ca mai mult de 40% din contribuabilii britanici sunt in aceasta situatie si de multe ori, nici nu au suficiente informatii cu privire la posibilitatea de a recupera o parte din banii lor. Atentie! Taxele platite in plus se pot recupera chiar si dupa 5-6 ani.
Cu scopul de a recupera taxele platite in plus, este necesar sa pastrezi documentele pe care le primesti de la angajator: state de salarii (payslips), P45, P60 sau chitante CIS25 (voucher). Tipul documentelor depinde de statutul tau.
Daca esti un angajat, din fiecare salariu sunt deduse impozitele pe venit si impozitele pentru securitate sociala. Si, in general, impozitul pe venit se stabileste mai mare decat ar trebui sa fie. Pentru efectuarea procedurii de restituire a taxelor ai nevoie de formulare P45 sau P60.
La sfarsitul anului financiar (adica, dupa data de 5 aprilie), ultimul angajator trebuie sa furnizeze formularul P60, in care este mentionat codul fiscal (Tax Code) pe baza caruia sunt calculate taxele, sunt specificate sumele castigate pe parcursul anului si taxele platite.
Daca demisionezi de la locul de munca inainte de sfarsitul anului financiar, angajatorul trebuie sa furnizeze formularul P45 pe care ulterior trebuie sa il prezinti noului angajator, adica, daca intr-un an ai avut trei angajatori trebuie sa ai trei formulare P45.
Daca ai propria afacere sau desfasori activitati independente (self-employed), dupa fiecare an financiar, in mod automat, trebuie sa primesti formularul „Tax Return” din partea Inspectoratului Fiscal. Formularul il vei primi doar daca te-ai inregistrat la Inspectoratul Fiscal in termen de 3 luni de la data in care ai inceput sa desfasori activitatea independenta. Inregistrarea se poate face prin apelarea “Newly self-employed helpline” la numarul 0300 200 3504.
Toate persoanele care au inceput propria afacere si care nu s-au inregistrat la Inspectoratul Fiscal in termen de 3 luni primesc o amenda in valoare de 100 de lire sterline.
O persoana care desfasoara activitate independenta este important sa completeze formularul „Tax Return”, precum si sa pastreze toate documentele care dovedesc cheltuielile legate de afacere in cursul exercitiului financiar. Dupa deducerea cheltuielilor legate de afacere din venitul brut, se va obtine un profit in baza caruia se stabileste impozitul pe venit.
Dupa efectuarea lucrarilor sau serviciilor directe unui client privat, trebuie sa-i oferi factura si chitanta in care sa fie specificat tipul serviciului prestat, suma incasata si data contractului. Trebuie sa pastrezi o copie a facturii si a chitantei. De asemenea, pastreaza documentele referitoare la cheltuieli: cheltuieli de calatorie de afaceri, cheltuielile de publicitate, achizitie de instrumente de lucru, etc.
Sunt si cazuri in care, pe parcursul unui an, o persoana desfasoara activitati independente si, in acelasi timp, este si angajat. Atunci, la sfarsitul exercitiului financiar, trebuie sa completeze formularul „Tax Return”, specificand in acesta veniturile si cheltuielile ocazionate ca lucrator independent, dar, de asemenea, sa declare si taxele platite in calitate de angajat.
Important este sa nu pierzi documentele necesare pentru procedura de rambursare a impozitului, pe baza carora contabilii ramburseaza taxele platite in plus. Angliamea.ro te sfatuieste sa lasi pe mana unui contabil calificat procedura de returnare a impozitelor si contabilitatea afacerilor. Este dureros sa auzi o multime de povesti despre oamenii care au incredintat documentele lor persoanelor cu reputatie neclara si fara calificarea necesara. Dupa un timp, acesti oameni dispar, iar taxele platite in plus nu se mai „intorc” in buzunarul celui care le-a platit.
Termeni importanti:
Tax Refund – recuperarea taxelor platite in plus
Tax Return – declaratie fiscala care trebuie depusa la Inspectoratul Fiscal, la sfarsitul exercitiului financiar(sursa: angliamea.ro)