vivacredit.ro

„The Queen has died,long live the King”.Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit azi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

vivacredit.ro
vivacredit.ro

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit azi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Medicii săi au devenit îngrijorați cu privire la starea ei de sănătate, joi, 8 septembrie, după o evaluare amănunțită, și au recomandat ca ea să rămână sub supraveghere medicală permanentă la Castelul Balmoral din Scoția.

vivacredit.ro

În total, au existat 15 prim-miniştri ai Marii Britanii şi 14 preşedinţi ai Statelor Unite în timpul domniei sale. Zidul Berlinului s-a ridicat şi apoi a căzut cât timp a fost regină, iar Marea Britanie s-a alăturat şi a ieşit ulterior din Uniunea Europeană. Tot în timpul domeniei sale fostul atotputernic imperiu britanic s-a dezintegrat, fiind înlocuit de organizaţia Commonwealth din care fac parte 54 de naţiuni.

„The Queen has died,long live the King”.Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit azi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

„Queen Elizabeth II, the UK’s longest-serving monarch, has died at Balmoral aged 96, after reigning for 70 years.Her family gathered at her Scottish estate after concerns grew about her health earlier on Thursday.The Queen came to the throne in 1952 and witnessed enormous social change.

With her death, her eldest son Charles, the former Prince of Wales, will lead the country in mourning as the new King and head of state for 14 Commonwealth realms.In a statement, Buckingham Palace said: „The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.

„The King and the Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow.”All the Queen’s children travelled to Balmoral, near Aberdeen, after doctors placed the Queen under medical supervision.Her grandson, Prince William, is also there, with his brother, Prince Harry, on his way.

Obituary: A long life marked by a sense of duty
Queen Elizabeth II’s tenure as head of state spanned post-war austerity, the transition from empire to Commonwealth, the end of the Cold War and the UK’s entry into – and withdrawal from – the European Union.

Her reign spanned 15 prime ministers starting with Winston Churchill, born in 1874, and including Liz Truss, born 101 years later in 1975, and appointed by the Queen earlier this week.

She held weekly audiences with her prime minister throughout her reign.The Queen was born Elizabeth Alexandra Mary Windsor, in Mayfair, London, on 21 April 1926.”(sursa:bbc.com)

Regina Elisabeta a II-a, cea mai longevivă regină a Marii Britanii Ajunsă la vârsta de 96 de ani, Regina Elisabeta a fost cea mai longevivă regină a Marii Britanii şi cel mai în vârstă monarh din lume. A urcat pe tron la 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui său, regele George al VI-lea. A moștenit un regat care încă nu-şi revenise pe deplin de pe urma ravagiilor produse de Al Doilea Război Mondial şi colaborând cu Winston Churchill, prim-ministrul ţării la acea vreme.

„The Queen has died,long live the King”.Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit azi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Elizabeth Alexandra Mary, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, s-a născut pe 21 aprilie 1926. Era primul copil al viitorului rege George al VI-lea, iar mama sa provenea dintr-o străveche familie nobiliară, care deținea atunci și cele mai întinse domenii din Scoția. Deși ar fi trebuit să aibă un rol secundar în cadrul casei regale, destinul ei s-a schimbat radical pe 11 decembrie 1936, când unchiul ei, regele Edward al VIII-lea a abdicat, pentru a se putea căsători cu femeia pe care o iubea, americanca Wallis Simpson.

Coroana a revenit automat tatălui Elisabetei, încoronat ca George al VI-lea. Elisabeta a devenit astfel moștenitoarea tronului, s-a mutat împreună cu părinții și sora sa Margareta și brusc, îndatoririle sale s-au schimbat. Adolescența i-a fost umbrită de Al Doilea Război Mondial, când prințesa nu a stat deoparte, a devenit șofer de ambulanță în cadrul armatei britanice. Când a împlinit 21 de ani, în 1947, a susţinut primul său discurs memorabil către Commonwealth.

Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip au fost căsătoriți 73 de ani În același an, Elisabeta se căsătorea cu Philip, prinț de Grecia și Danemarca. Era începutul unui mariaj de 73 de ani. La căsătoria lor, în noiembrie 1947, au participat zeci de capete încoronate din Europa, printre care și vărul ei, regele Mihai al României. 5 ani mai târziu, în 1952, Elisabeta devenea ea însăși regină, după moartea tatălui său, iar în 1953, după trecerea perioadei de doliu, era încoronată la Westminster Abbey. Era prima încoronare transmisă în direct la televiziune, în toată lumea. Elisabeta și Philip au avut patru copii: moştenitorul tronului, prințul Charles – născut în 1948, urmat de Anne, Andrew şi Edward, la care se adaugă 8 nepoți și 12 strănepoți. O familie numeroasă, la fel ca problemele sale: divorțuri, relații extraconjugale, apariții controversate. Rând pe rând, toți copiii reginei, cu excepția lui Edward, au divorțat.

„The Queen has died,long live the King”.Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit azi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Despărțirea lui Charles de Diana și moartea prințesei inimilor în 1997 într-un cumplit accident de mașină au afectat puternic imaginea casei regale și a suveranei însăși. Tăcerea Palatului Buckingham imediat după accident a atras critici puternice. Regina le-a pus capăt în cele din urmă prin mesajul ei și prin funeraliile desfășurate la Westminster Abbey, deși Diana nu mai făcea parte din familia regală. Moartea Dianei a umbrit imaginea casei regale peste un deceniu. Adevărata împăcare între suverană și popor a venit în 2011, odată cu nunta lui William cu Kate Middleton. Dincolo de suișurile și coborâșurile vieții de familie de la Curte, Elisabeta a II-a a câștigat respectul britanicilor, dar și a milioane de oameni din afara Marii Britanii și a Commonwealth-ului, grație tactului și tenacității sale.

În timpul domniei sale de șapte decenii, regina a călătorit în peste 100 de țări, i-a întâlnit pe cei mai admirați, dar și mai controversați lideri ai lumii, inclusiv pe dictatorul român Nicolae Ceaușescu, pentru care guvernul de la Londra a insistat să fie organizată o vizită de stat. În 70 de ani de domnie, Elisabeta a II-a a făcut istorie prin recordurile sale demne de invidia oricărui cap încoronat. Suverana a trecut prin trei războaie. De la urcarea pe tron, în 1952, a avut 15 prim-miniștri. În același timp, domnia ei se întinde pe mandatele a 14 președinți americani, de la Harry Truman la Joe Biden.(sursa:digi24.ro/ https://www.digi24.ro/stiri/externe/regina-elisabeta-a-ii-a-a-marii-britanii-a-murit-2075793)