Ultimele 2 zile, au marcat inceputul de an 2019, cu 2 povesti triste in lumea soferilor de TIR. Mihaela Barbuceanu de 26 ani, si Orlando de 31 ani, au lasat volanul de o parte pentru totdeauna, pentru a merge pe alt drum. Mihaela, a facut infarct la varsta d enumai 26 de ani, iar Orlando, a ales sa isi puna capat zilelor in cabina TIR-ului care i-a fost probabil cel mai bun prieten.
Au fost 2 vesti, venite una dupa alta, care au strafulgerat comunitatile soferilor profesionisti, iar retelele sociale au fost pline de colegi, care si-au exprimat compasiunea cu aceste tragedii.
Astfel, va rugam colegi, sa pretuim viata, cu bune sau rele si sa ne bucuram de ea, pentru ca din pacate…cateodata drumul este mai scurt, decat ni-l arata „Ioana” sau GPS-ul.
Insa aceste evenimente, fie ca printre acestia au fost oameni din bransa care i-au cunoscut, intalnit, ori nu, au trezit in inimile tuturor grijile la care suntem toti expusi, si poate lucruri pe care le traim cu totii ducand aceasta viata permanenta pe drumuri, pentru a strange un banut.
„Meseria asta e ca şi un drog. Sunetul ăla, al motorului, dimineţile în parcare când te dai jos să-ţi pregăteşti o cafea pentru că nu-ţi permiţi (defapt ti-ai permite, insa te gandesti pentru ce induri si esti pe drumuri atata timp, si bagi banii inapoi in buzunar) să dai 2-3 euro în PECO tot timpul, e ceva ce numai soferii de TIR pot intelege.“
Plecaţi aproape în permanenţă de acasă şi expuşi riscului, atât când sunt în trafic, cât şi când sunt parcaţi, şoferii de TIR sunt o piesă foarte importantă în economie. Fără mărfurile pe care le transportă, economia s-ar bloca.
Cu mărfuri de sute de mii de euro pe care le transportă, şoferii de camion au responsabilităţi uriaşe. Salariile diferă de la o firmă la alta şi de la o ţară la alta, dar viaţa TIR-iştilor este aceeaşi în fiecare ţară: plecaţi cu zilele, confruntaţi cu monotonia traficului de pe autostrăzi, dar expuşi riscurilor, şoferii de camion resimt cel mai mult lipsa familiei.
„E o meserie care ori îţi place, ori nu”
Atunci când eşti pe camion îţi cumperi de mâncare tot ce are termen de valabilitate lung, deseori nu ai timp să găteşti pentru că eşti prea obosit şi atunci o conservă de fasole încălzită ţi se pare super ok.
Multă lume se gândeşte că e uşor pentru că pe autostradă sunt restaurante şi poţi să mănânci acolo. Da, dar atunci pentru ce mai stai pe camion dacă toţi banii îi dai pe mâncare? Un meniu la restaurant e în jur de 10 euro.
Spălatul hainelor e iarăşi o problemă pentru cei care nu au la garaj maşină de spălat sau ajung la garaj din an în Paşte şi atunci mai sunt încă 2-3 în faţă care au şi ei de spălat câteva ture.
Atunci nu ai decât să cauţi benzinării care pun la dispoziţia turiştilor maşini de spălat contra cost sau să speli tu în maşină.
O mare provocare este şi să ţii TIR-ul încărcat pe banda ta atunci când vântul este puternic.
„De exemplu, astă iarnă, când în Germania ningea de nu vedeai la 5 metri şi nu se vedeai niciun plug sau alt utilaj de deszăpezire şi noi eram încărcaţi cu 21 de tone de pulpe de porc agăţate (care fac un balans mai rău decât cisterna), a trebuit să aleg între a risca să merg mai departe sau să risc să rămâi pe avarii. Am ales să mergem mai departe şi spre norocul nostru nu a ţinut aşa decât vreo 5 ore”, povesteste o soferita de tir.
„E greu să-ti crești copii? “Habar nu am” cred că ar fi răspunsul corect pentru majoritatea colegilor șoferi profesioniști plecați cu săptămânile sau cu lunile de acasă”, spunea Omul soselelor.Am adauga noi, ca esti sofer de TIR daca pentru tine, a existat macar o data „Cand soarele a rasasit de 2 ori, in aceeasi zi!”
Salarizarea minima va aduce cu siguranta si o pensie minima spre derizorie la finalul activitatii”Meseria de șofer de TIR este una destul de bănoasă pentru moment, problema este că nu mulți sunt cei care rezistă în acest domeniu pe perioade medii sau lungi. Pentru mulți tineri, să lucrezi pe comunitate ca șofer de TIR pare ceva super simplu, pare o modalitate de a câștiga mii de euro pe lună dar din păcate, 70% dintre cei care doresc angajare în acest domeniu nu prea știu cu ce se mănâncă această meserie.
Ce pensie o să ai?Pe comunitate se lucrează cu salariul pe țară + diurnă. Diurna nu se impozitează, nu se întâmplă nimic cu ea. Salariul pe țară e minim. Dacă vei lucra o viață întreagă pe comunitate, la 65 de ani când vei ieși la pensie vei muri de foame. Bine, dacă între timp faci rost de un contract de muncă în altă țară unde ai salariu 2000 de euro pe lună, nu salariu + diurnă, e altceva. Cam asta ar trebui să urmărească toți cei care se duc pe comunitate, si soferul de TIR.
In rest…drumuri bune, fiti mai buni, fiti oameni. Conteaza, in societatea in care traim astazi, dsi nu pare!