Parlamentul European a adoptat astăzi, o decizie prin care solicită includerea “imediată” a României și Bulgariei în spațiul Schengen, informează Reuters.Decizia are la baza concluziile unui raport realizat de europarlamentarul bulgar Serghei Stanişev, membru în Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D).
Acesta a criticat în raportul sau Consiliului Uniunii Europene pentru că nu a permis aderarea României şi Bulgariei la Schengen până în acest moment, considerând că astfel “Consiliul a încălcat regulile europene”.
“Cele doua ţări îndeplinesc criteriile; Comisia a spus acest lucru, experții au spus acest lucru” a declarat Stanişev în discursul său din plenul Parlamentului European.Stanisev a criticat de asemenea poziția Prim-Ministrului olandez Mark Rutte care s-a opus aderării României la spațiul Schengen; în urma unei vizite la București în luna septembrie, Rutte a declarat că România nu este pregătită să adere la Schengen din cauza gradului ridicat de corupție.
După votul de astăzi din Parlamentul European, va urma decizia finală a Consiliului Uniunii Europene.
Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, conformă cu Acordul de la Schengen. Statele membre ale acestui spațiu au eliminat sau vor elimina controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este (sau va fi) posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control.
Acordul de liberă circulație a fost semnat la 14 iunie 1985 în mica localitate luxemburgheză Schengen. Primele state care l-au implementat au fost Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Țările de Jos, care și-au deschis între ele granițele la 26 martie 1995. Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au și implementat. Într-un moment istoric, la 21 decembrie 2007, nouă state, majoritatea din centrul și estul Europei, și-au deschis granițele, astfel încât pentru prima dată este posibilă călătoria liberă peste fosta Cortină de Fier.
Din Spațiul Schengen fac parte și Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda, care nu sunt membre ale UE. În același timp, Regatul Unit și Irlanda, țări membre ale Uniunii Europene, au optat să nu implementeze acordul Schengen pe teritoriul lor.
Statele membre ale Acordului de la Schengen care totodată sunt membre ale Uniunii Europene Bulgaria, Cipru, Croația și România, respectiv statele care sunt doar membre ale Acordului, dar nu ale UE, Elveția și Liechtenstein, nu au început încă să aplice prevederile acordului, dar urmează să o facă în viitor. Cetățenii lor se pot aștepta în continuare la controale de granițǎ între țările lor și țǎrile vecine.
Intrarea Bulgariei și României în spațiul european Schengen de liberă circulație, în luna martie 2011, s-a izbit de opoziția unor state membre, ca cea din partea Germaniei, Finlandei și a Austriei. Asta a reieșit din consultările din ianuarie 2012 ale Consiliului UE în Gödöllo (lângă Budapesta), Ungaria. Intrate în Uniunea Europeană în anul 2007, România și Bulgaria ar fi trebuit, conform înțelegerii inițiale la nivelul UE și în spiritul Tratatului de la Maastricht, să fie primite în zona Schengen în luna martie 2011. Intrarea s-a amânat însă, statele opozante, – oficial unul, două la număr -, motivând că în cele două țări ar fi unele lacune în domeniul reformelor de justiție și (tot motivație) din cauza corupției. Se pare insa ca lucrurile s-au intors in favoarea noastra!