UNTR si patronii rezolva CRIZA soferilor de TIR! Care este solutia gasita?

Lipsa şoferilor profesionişti i-a forţat pe patroni şi pe reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România să ceară parlamentarilor români şi europeni ca vârsta minimă pentru conducerea unui TIR să fie redusă de la 21 de ani la 18 ani.

Intrebarea pertinenta, care ar trebui sa se puna insa, si toti refuza sa faca asta, este ce a provocat aceasta asa numita CRIZA a soferilor de TIR, despre care se tot vorbeste in ultima vreme? Oare chiar lipsa soferilor profesionisti despre piata?

Soferul de TIR, o specie pe cale de disparitie!

Ei bine lucrurile, nu stau chiar asa. Pentru ca probabil motivul adevarat, este dezinteresul soferilor de a mai accepta oferte de munca, imbracate frumos, insa care in esenta sunt cu totul altceva.

Tot mai multi soferi cu experienta, vorbesc despre firmele care platesc putin, firme care in momentul in care si-au vazut pe “romaneste caii in caruta”, sau tradus in limbajul transportatorului, marfa la client in depozit, uita respectul pe care ar trebui sa il acorde celui caruia il merita, adica soferul.

Soferul de TIR, o specie pe cale de disparitie!

Acesta este cel care a tras tare, a condus zi si noapte, a facut pauzele cum le-a facut, pentru ca ii dadea dispecerul mesaj : “Pe unde esti? Mai ai 2 ore pana la livrare”, sau multe altele povestite de soferi din experiente personale.

Sunt tot mai putine firme, si patroni, care isi pun soferii mai presus, de interesele profitului, de parca acestia ar putea fi incadrati la categoria marfa, si nu oameni pe baza carora se cladesc “imperii”. Este defapt ca in orice business, in care cei ajunsi manageri/ directori, ori care au o echipa in subordine, uita ca rezultatele lor sub pe carca echipei, adica a oamenilor care te ridica.

Soferul de TIR, o specie pe cale de disparitie!

Si uitand de respect, de partea financiara, de omenie, ajungem sa discutam daca sa punem TIR-ul in mainile unui copil de 18 ani? Nu ca ar fi ceva rau, pentru ca multi dintre noi, eram si responsabiliti si buni la volan la 18 ani. Insa mai intai ar trebui rezolvata problema reala, cea despre care soferii in majoritatea lor vorbesc mai sus. Drumuri bune!

Într-o scrisoare adresată parlamentarilor, reprezentanţii UNTRR au propus înfiinţarea unor şcoli specializate în furnizarea educaţiei profesionale şi competenţelor tehnice de care tinerii au nevoie pentru a fi angajaţi ca şoferi profesionişti.

Soferul de TIR, o specie pe cale de disparitie!

Comisia Europeană a răspuns propunerii transportatorilor din România, precizând că o astfel de iniţiativă este binevenită, însă cu o condiţie: tinerii în vârstă de 18 ani trebuie să deţină certificatul de competenţă profesională (CPC).De cealaltă parte, şoferii profesionişti au pus la cale o adevărată revoltă atunci când au aflat că tineri de numai 18 ani vor avea posibilitatea să conducă TIR-uri de 40 de tone pe şoselele Europei.

Şoferii spun că de vină pentru această lipsă acută de şoferi profesionişti pe piaţa din România se datorează exclusiv firmelor de transport şi patronilor.”Salariile mici, timpul foarte mare de lucru, dispecerii care te aleargă zi şi noapte, accidentele în care se moare pe capete şi foamea de bani a patronilor sunt principalele cauze”, a declarat Marian, un şofer român care lucrează în comunitate.(sursa:observator.tv)