UNTRR: „Interdicția privind odihna în cabină este în mod clar îndreptată împotriva transportatorilor rutieri estici”
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a solicitat în luna iunie a.c. autorităților din Franța și Belgia să intervină pentru a stopa sancțiunile care vizează efectuarea odihnei săptămânale în afara cabinei.Conform reglementarilor în vigoare, odihna săptămânală în cabină este interzisă pe teritoriile acestor țări iar șoferilor li se solicita dovezi care să ateste că au petrecut această perioadă la hotel/motel sau în orice alt loc în afara cabinei camionului.
UNTRR a emis solicitarea către autorități după ce mai multe astfel de cazuri de sancțiuni – pe care organizația le-a etichetat drept “abuzive” – au fost semnalate de transportatori români.La acea dată, transportatorii au declarat că șoferii lor au fost controlați și amendați cu până la 2250 euro în Franța și în Belgia, pentru că nu au putut să dovedească cu documente faptul că au petrecut perioada de repaus săptămânal normal în afara cabinei camionului.
În scrisoarea oficială din iunie, UNTRR declara: “Autoritățile franceze și belgiene nu pot solicita dovezi șoferilor români prin care să demonstreze că perioada de repaus săptămânal normală precedentă controlului în trafic nu a fost efectuată în autovehicul.”Ieri UNTRR a anunțat că Direcția Generala pentru Mobilitate a Comisiei Europene a răspuns scrisorii transmise de organizație în luna iunie.
În răspunsul oficial al Comisiei se precizează: “După o examinare amănunțită a amenzilor transmise, pot să confirm că departamentul meu va solicita autorităților franceze clarificări cu privire la practicile lor de control în care impun restricția de a efectua perioada de repaus săptămânal normală în cabina autovehiculului.”
Referitor solicitarea UNTRR privind lista cu parcări securizate, în scrisoarea Comisiei se precizează faptul că aceasta “(…) nu are mandatul de a solicita o astfel de listă din partea statelor membre.” adăugând că eurodeputații au prezentat propuneri care ar solicita statelor membre să comunice Comisiei locurile unde se află parcările sigure și securizate disponibile pe teritoriul lor.
Deși în scrisoarea din iunie a.c. a UNTRR, organizația preciza că i-a fost comunicat de către Comisarul European pentru Transport faptul că autoritățile franceze nu pot solicita dovezi șoferilor români privind locul în care au efectuat repausul săptămânal, vă reamintim totuși că în prezent sase ţări europene – printre care și Franța – sancționează efectuarea odihnei săptămânale în cabină.
Mai mult, conform autorităților, Franța și Belgia sancționează odihna săptămânală în cabină chiar și atunci când aceasta a fost efectuată pe teritoriul altei țări.
Pe motiv că practică un așa zis dumping social și că refuză să își cazeze la hotel conducătorii auto, patronii români au început să se trezească cu TIR-urile sechestrate de către autoritățile franceze și cele belgiene. Este vorba de o luptă foarte dură pentru piață, spun transportatorii români.
Sechestrarea abuzivă a camioanelor autohtone pe teritoriul unor state precum Belgia sau Franţa a devenit un adevărat fenomen, au declarat joi oficiali ai Federației Operatorilor Români de Transport (FORT) într-un comunicat de presă.Numai la nivelul membrilor FORT trei firme de transport au acumulat pierderi de peste 35 milioane de euro, având sechestrate nu mai puţin de 26 de camioane.
Motivul invocat de autorităţile de control este aşa numitul “dumping social” însă în fapt abuzurile au un alt argument, legat în principal de dorinta acestor ţări de a proteja capitalul autohton în fată mult mai competitivilor transportatori români.
Federaţia Operatorilor Români de Transport a transmis un memoriu către Comisia Europeană, cu speranţa că, la nivelul acesteia, subiectul urmează să fie dezbătut şi tratat cu seriozitatea cuvenită.
Transportatorii acuză ministrul Transporturilor, Lucian Șova că s-ar găsi într-un soi de „somn de veci” în aceasta privință și că autoritățile noastre dau dovadă de nepăsare.În pofida celor semnalate de patronatele din transporturi se pare că viața șoferilor români din transporturile de marfă nu este ușoară.Deseori șoferii români de TIR-uri sunt angajați de firme din vestul Europei însă sunt plătiți cu salariile din est, aceștia fiind considerați delegați, nu detașați la firmele din vest.
Se ingroasa gluma pentru PATRONI: Sechestrarea TIR-urilor in BELGIA și FRANȚA un fenomen!
În pofida celor semnalate de patronatele din transporturi se pare că viața șoferilor români din transporturile de marfă nu este ușoară, vezi mai jos reportajul pe aceasta tema:
„Este alarmant faptul că, în acest moment când Regulamentul European nr. 561/2006 este în curs de revizuire la nivel European, iar sectorul transporturilor rutiere se confruntă cu o escaladare a măsurilor protecționiste bazate pe interpretări naționale ale prevederilor acestui regulament în Europa de Vest, Curtea Europeană de Justiție intervine și concluzionează, după 11 ani de la publicarea Regulamentului nr. 561/2006, că “regulamentul Uniunii care armonizează legislația socială în domeniul transporturilor rutiere conține în mod evident o interdicție, în privința conducătorilor auto, de a-și efectua perioada de repaus săptămânal normală la bordul unui vehicul.” se precizează în comunicatul UNTRR.
UNTRR reaminteste că Regulamentul European nr.561/2006 nu conține nicio prevedere formulată în acest sens și este neschimbat din 2006 până în prezent, iar în tot acest timp a fost interpretat de Comisia Europeana si de toate statele membre în sensul acceptării efectuării perioadei de repaus săptămânale normale de 45 h in cabina autovehiculelor.
Europa socială? Doar un șofer român din 20, protejat de sindicate
Doi șoferi și aceeași muncă desfășurată. Unul are contract de muncă italian, altul contract românesc. Primul câștigă cu 1.000 de euro mai mult decât al doilea.Vânați de organele de poliție din țările în care se află, fără contribuții sociale plătite, puși de patroni să circule pe drumuri secundare pentru a nu achita taxe de autostradă. Cam aceasta este viața șoferilor români pentru transporturi internaționale care lucrează în Uniunea Europeană. Sunt 100.000 însă doar 5.000 sunt protejați de un sindicat.
Conducătorii auto se plâng că muncesc 15 -16 ore pe zi. că dorm în cabine sau barăci insalubre și că se spală pe unde pot.
Legislația națională i-a transformat pe șoferi în muncitori necalificați, arată un material realizat de Digi24.ro. Cea europeană |permite ca ei să fie plătiți cu salariul minim din România deși sunt angajați în Germania sau Danemarca.Patronatele din transporturile rutiere din România, grupate în Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) acuză însă autoritățile altor țări că încearcă să scape de concurența estică sancționând drastic șoferii din est pentru nerespectarea unor prevederi din domeniul social.(sursa:digi24.ro)