vivacredit.ro

Varianta din această iluzie optică pe care o vezi prima, depinde de vârsta pe care o ai. Care sunt in defapt cele 2 variante.

vivacredit.ro
vivacredit.ro

Această imagine este una dintre cele mai vechi iluzii optice din lume. Însă un studiu a demonstrat că ceea ce percepeți prima oară în această ilustrație poate depinde exclusiv de vârsta pe care o aveți. Sunt 2 variante.

vivacredit.ro

Fie vedeti femeia in varsta, fie vedeti femeia tanara. Daca nu reusiti sa le vedeti pe amandoua, la sfarsitul articolului gasiti rezolvarile. (nu trisati, incercati sa le gasesiti pe amandoua mai intai. Daca v-a placut distribuiti articolul)

Iluzia optică „My Wife and My Mother-in-Law” („Soția mea și soacra mea”) a lui W.E Hill din 1915

Dacă nu reușești să le vezi pe amândouă, e bine de știut că lănțișorul de la gâtul tinerei este gura femeii bătrâne sau că nasul bătrânei este și obrazul tinerei. Poate că te întrebi de ce ai văzut prima oară femeia mai tânără sau cea mai în vârstă. Află că cercetătorii au un răspuns – ar putea avea de a face cu câți ani ai.

Studiul a fost făcut de doi psihologi australieni și a fost publicat în Scientific Reports.

Iluzia optică „My Wife and My Mother-in-Law” („Soția mea și soacra mea”) este una din cele mai cunoscute din lume. Premisa e simplă – ori vezi în poză o tânără femeie care privește în depărtare, ori profilul unei femei bătrâne care privește cu seriozitate înainte.

Studiul realizat de doi profesori de psihologie de la Universitatea Flinders din Australia arată că o persoană mai tânără o va vedea pe așa-zisa soție, pe când o persoană mai în vârstă o va vedea pe soacră. La studiu au participat 393 de oameni, dintre care 242 de bărbați și 141 de femei, cu vârste cuprinse între 18 și 68 de ani.

Vârsta medie a participanților a fost 32 de ani.

Acestora li s-a arătat, pentru doar jumătate de secundă, imaginea, apoi au fost întrebați ce au văzut. Cei mai mulți au văzut întâi femeia tânără, iar cercetătorii sunt de părere că acest lucru are la bază faptul că majoritatea erau mai tineri.

Rezolvare Iluzie „Nevastă-mea și soacră-mea”  de W. E. Hill, varianta batrana
Rezolvare Iluzie „Nevastă-mea și soacră-mea”  de W. E. Hill, varianta tanara

Pentru a doua parte a studiului, cercetătorii au separat cei 10% cei mai tineri și cei 10% cei mai bătrâni dintre cei intervievați. Astfel au descoperit că cei mai tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, aveau tendința de a o vedea mai întâi pe soție, în vreme ce persoanele cu vârste peste 30 de ani o vedeau mai degrabă pe soacră.

La final, cercetătorii au ajuns la concluzia că propria vârstă poate afecta percepția inițială a unei imagini, chiar dacă acest lucru se întâmplă la nivel subconștient.

Scopul studiului a fost să determine dacă prejudecățile legate de vârstă afectează interpretarea inițială a unei imagini la nivel subconștient. Chiar dacă percepția unui chip depinde de procese neuronale, ea este condiționată în aceleași timp și de procese sociale, a fost concluzia la care au ajuns autorii studiului.

Daca ti s-a parut interesanta iluzia, si ai reusit sa o deslusesti, iar pozele noastre explicative te-au ajutat, distribuie si tu articolul, sa ajunga la mai multa lume.Numai bine