Veteran al bataliei de la Oarba de Mures,în vârstă de 101 de ani,ignorat de Ziua Naţională.”Sunt trist, mi-am riscat viata pentru fratii mei,romanii.”

Emil Vețeleanu, un veteran de război în vârstă de 101 ani, a fost ignorat de persoanele prezente la depunerea de coroane de la Statuia Libertății din Vâlcea.

Cu toiagul într-o mână și steagul tricolor în cealaltă, veteranul, care a participat la bătălia de la Oarba de Mureș (cea mai sângeroasă din câte au existat pe teritoriul României, a fost practic invizibil pentru participanții la eveniment.Imaginile au stârnit revoltă pe internet, sute de oameni exprimându-și regretul că bătrânul, medaliat pentru sacrificiile sale, a fost trecut cu vederea.

Același supraviețuitor al bataliei își continuă mărturia lui. El spune că după mulți ani s-a întâlnit întâmplător cu un soldat german care a luptat la Oarba de Mureș. Depănând amintiri, neamțul i-a transmis că nu a crezut niciodată că românii sunt ”atât de proști să atace” acele dealuri.Acesta continuă și îi spune ostașului român că ”nu v-am înţeles niciodată pentru că ne era milă cum vă doboram ostaşii. Nouă ni se făcuse milă”.

„În vara anului 1965 sau ´66 eram la mare, la Eforie. Şi acolo a venit un neamţ cu mâna rănită, se vedea că a fost rănit şi la picior. Şi eu l-am întrebat: „Unde ai fost rănit?” Zice: „La voi, la Oarba de Mureş.” Era locotenent. Ştia puţin româneşte. M-a intreabat: „Unde trăgeai tu? Unde aveai obiectivul?” Zic: „La Fabrica de Cărămidă.” Şi îmi spunea: „Scumpul meu inamic, eu chiar la Fabrica de Cărămidă aveam punctul de comandă, chiar acolo!” A fost o coincidenţă de unu la un milion ca să te întâlneşti cu fostul tău inamic.

Bătălia de la Oarba de Mureș, tragedia Armatei Române

Veteran de război la Oarba de Mures, în vârstă de 101 de ani, ignorat de Ziua Naţională.”Sunt trist”

Oarba de Mureș, un mic sat ce aparține orașului Iernut, aflat la doar 28 de kilometri de Târgu Mureș.Aici, Armata Română a suferit una dintre cele mai mari tragedii din întreaga ei istorie.

Exceptând campania de pe frontul de Est (Cotul Donului – Stalingrad), Oarba de Mureș (1944) a însemnat cea mai mare tragedie a Armatei Române pe frontul de Vest.Acum, în ajunul Centenarului Marii Uniri, este important să rememorăm marile sacrificii ale ostașilor noștri.

Bătălia de la Oarba de Mureș a fost unul din episoadele marcante pentru eliberarea Ardealului de Nord.

Cert este că pierderea celor 11.000 de soldați români la Oarba de Mureș, raportat la o perioadă extrem de scurtă, de doar câteva zile, reprezintă o adevărată dramă pentru România chiar și după 73 de ani. Însă, așa cum vom vedea, putea fi ușor evitată. În fond, soldații români căzuți la Oarba de Mureș se află pe mâinile comandanților rusi.

Veteran de război la Oarba de Mures, în vârstă de 101 de ani, ignorat de Ziua Naţională.”Sunt trist”

Imediat după ”întoarcerea armelor” a început eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocuparea a trupelor maghiare horthyste și a celor germane.

11.000 de soldați români, carne de tun pentru germani

Bătălia de la Oarba de Mureș a început în 16-17 septembrie 1944 și s-a încheiat în 6 octombrie 1944.Tragedia românescă a avut loc în urma ordinului de a ataca frontal și fără sprijin de artilerie pozițiile germane aflate pe Dealul Sângerogiu. O decizie care a costat 11.000 de vieți.