ViaPASS: Transportatorul al cărui TIR a fost imobilizat ilegal în Belgia, câștig în instanţă impotriva masurii!

Au trecut aproape trei ani de la introducerea sistemului de colectare a taxelor rutiere din Belgia, însă acesta lasă încă mult de dorit.

vivacredit.ro

citeste mai jos: Se ingroasa gluma pentru PATRONI: Sechestrarea TIR-urilor in BELGIA și FRANȚA un fenomen!

Transportatorul al cărui TIR a fost imobilizat ilegal în Belgia, câștig în instanţă impotriva masurii!

De la lansarea sistemului ViaPass din aprilie 2016, transportatorii au întâmpinat nenumărate probleme cauzate de funcționarea necorespunzătoare a acestuia. Amenzile acordate în mod eronat reprezentau până recent cea mai mare problema.

Federația Spaniolă a Transportatorilor (Fenadismer) atrage însă atenția asupra unei alte nereguli majore: imobilizarea ilegală a vehiculelor.

De la începutul funcționării sistemului belgian de colectare a taxelor rutiere, Fenadismer raportează periodic operatorului Satellic problemele pe care transportatorii spanioli le întâmpina cu ViaPass, subliniind că cea mai grava disfuncționalitate a sistemului este reprezentata de faptul că, din cauza înregistrării eronate a plăților, ofițerii de control belgieni imoblilizeaza ilegal camioanele străine.

Transportatorul al cărui TIR a fost imobilizat ilegal în Belgia, câștig în instanţă impotriva masurii!

Conform organizației spaniole, majoritatea acestor incidente au loc în Valonia. Agenții de control opresc camioanele străine și, atunci când există suspiciuni de nereguli legate de plata taxei de drum, aceștia acorda amenzi. În cazul în care șoferul nu poate achita contravaloarea acesteia la fața locului, camionul său este imobilizat. Suprataxa pentru eliberarea camionului se ridică la 1.000 EUR (pe lângă valoarea amenzii, care poate fi, de altfel, contestata ulterior).

Potrivit Federației spaniole, astfel de practici sunt ilegale, autoritățile de control fiind obligate prin lege să aplice principiul prezumției de nevinovăție; acestea sunt de asemenea discriminatorii, spun spaniolii, deoarece sunt vizați doar transportatorii străini.

Transportatorul al cărui TIR a fost imobilizat ilegal în Belgia, câștig în instanţă impotriva masurii!

Fenadismer mai comunică și faptul că un transportator spaniol, membru al organizației, a sesizat instanța belgiană cu privire la aceste practici, câștigând o despăgubire de 4 000 EUR – suma care urmează a-i fi plătită de autoritățile belgiene pentru prejudiciile cauzate ca urmare a imobilizării ilegale a camionului său.

Potrivit deciziei instanței, „această măsură (imobilizarea vehiculului – n.ed.) depășește limitele acțiunilor de control și nu respectă procedura corectă de sancționare”. (preluare si credit: trans.info)

Se ingroasa gluma pentru PATRONI: Sechestrarea TIR-urilor in BELGIA și FRANȚA un fenomen!

Se ingroasa gluma pentru PATRONI: Sechestrarea TIR-urilor in BELGIA și FRANȚA un fenomen!
Se ingroasa gluma pentru PATRONI: Sechestrarea TIR-urilor in BELGIA și FRANȚA un fenomen!
Se ingroasa gluma pentru PATRONI: Sechestrarea TIR-urilor in BELGIA și FRANȚA un fenomen!

Pe motiv că practică un așa zis dumping social și că refuză să își cazeze la hotel conducătorii auto, patronii români au început să se trezească cu TIR-urile sechestrate de către autoritățile franceze și cele belgiene. Este vorba de o luptă foarte dură pentru piață, spun transportatorii români.

Sechestrarea abuzivă a camioanelor autohtone pe teritoriul unor state precum Belgia sau Franţa a devenit un adevărat fenomen, au declarat joi oficiali ai Federației Operatorilor Români de Transport (FORT) într-un comunicat de presă.

Numai la nivelul membrilor FORT trei firme de transport au acumulat pierderi de peste 35 milioane de euro, având sechestrate nu mai puţin de 26 de camioane.

Motivul invocat de autorităţile de control este aşa numitul “dumping social” însă în fapt abuzurile au un alt argument, legat în principal de dorinta acestor ţări de a proteja capitalul autohton în fată mult mai competitivilor transportatori români.

Federaţia Operatorilor Români de Transport a transmis un memoriu către Comisia Europeană, cu speranţa că, la nivelul acesteia, subiectul urmează să fie dezbătut şi tratat cu seriozitatea cuvenită.

Transportatorii acuză ministrul Transporturilor, Lucian Șova că s-ar găsi într-un soi de „somn de veci” în aceasta privință și că autoritățile noastre dau dovadă de nepăsare.

În pofida celor semnalate de patronatele din transporturi se pare că viața șoferilor români din transporturile de marfă nu este ușoară.

Deseori șoferii români de TIR-uri sunt angajați de firme din vestul Europei însă sunt plătiți cu salariile din est, aceștia fiind considerați delegați, nu detașați la firmele din vest.

În pofida celor semnalate de patronatele din transporturi se pare că viața șoferilor români din transporturile de marfă nu este ușoară, vezi mai joa reportajul pe aceasta tema:

Doi șoferi și  aceeași muncă desfășurată. Unul are contract de muncă italian, altul contract românesc. Primul câștigă cu 1.000 de euro mai mult decât al doilea.

Vânați de organele de poliție din țările în care se află, fără contribuții sociale plătite, puși de patroni să circule pe drumuri secundare pentru a nu achita taxe de autostradă. Cam aceasta este viața șoferilor români pentru transporturi internaționale care lucrează în Uniunea Europeană. Sunt 100.000 însă doar 5.000 sunt protejați de un sindicat.

Conducătorii auto se plâng că muncesc 15 -16 ore pe zi. că dorm în cabine sau barăci insalubre și că se spală pe unde pot.

Legislația națională i-a transformat pe șoferi în muncitori necalificați, arată un material realizat de Digi24.ro. Cea europeană |permite ca ei să fie plătiți cu salariul minim din România deși sunt angajați în Germania sau Danemarca.

Patronatele din transporturile rutiere din România, grupate în Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) acuză însă autoritățile altor țări că încearcă să scape de concurența estică sancționând drastic șoferii din est pentru nerespectarea unor prevederi din domeniul social.(sursa:digi24.ro)

One thought on “ViaPASS: Transportatorul al cărui TIR a fost imobilizat ilegal în Belgia, câștig în instanţă impotriva masurii!”

  1. Pingback: buy fake pounds,

Comments are closed.