Viața pentru românii din Marea Britanie: e chiar atât de scumpă pe cât se spune? “În România cheltuim aproape la fel”

Anglia este o țară care atrage expați din întreaga lume, în căutarea unor joburi bine plătite și a unui standard ridicat de viață.

Viața pentru românii din Marea Britanie: e chiar atât de scumpă pe cât se spune? “În România cheltuim aproape la fel”

Însă este și una dintre cele mai scumpe țări din lume, mai ales în ceea ce privește chiria, utilitățile, transportul și serviciile. Pe de altă parte, viața în Anglia poate fi uneori mai ieftină decât la noi în țară.

O spune chiar o româncă: Cristina a locuit în Coventry timp de trei ani, împreună cu soțul său și bebelușul născut pe pământ britanic. De un an jumate s-au întors și spune că în România îi costa viața aproape la fel de mult ca în Anglia.

“Acolo, într-adevăr te izbește costul chiriei, însă multe lucruri sunt chiar mai ieftine ca la noi. Am născut gratuit, serviciile de sănătate erau și ele gratuite, plus multe alte lucruri mai accesibile ca la noi –  în special produsele pentru bebeluși”, spune Cristina.

Viața în Anglia: cât e chiria

Cristina s-a mutat în Coventry după ce soțul ei a primit un job bine plătit la o firmă producătoare de automobile. Ea a plecat fără job, însă și-a găsit de lucru în marketing.

Viața pentru românii din Marea Britanie: e chiar atât de scumpă pe cât se spune? “În România cheltuim aproape la fel”

“Cel mai mare cost este costul chiriei. Un apartament cu trei camere costă, în Coventry, cam 700 de lire pe lună, plus diverse taxe și utilități. Un total ar fi la 1000 de lire pe lună”, spune Cristina.

De asemenea, serviciile sunt extrem de scumpe. “Costul serviciilor e mare: orice, de la coafor, cosmetică, până la reparații  –  toate sunt până la 10 ori mai scumpe ca în România. Ești tentat să faci multe singur”.

Cristina spune că are și prieteni care s-au dus cu jobul în Londra, iar acolo prețurile sunt cu totul altele. “Costurile la chirie și servicii sunt cam duble”, spune ea.

Viața pentru românii din Marea Britanie: e chiar atât de scumpă pe cât se spune? “În România cheltuim aproape la fel”

Site-ul expatica.com spune că Londra este cel mai scump oraș din Anglia. Costul mediu al unui apartament basic este de 414,889 de lire. Chiria pentru un apartament cu două camere în capitală este intre 1000 și 1300 de lire pe lună.

Site-ul numbeo.com scrie că oriunde în Anglia în afara Londrei chiria pe un apartament cu două camere e în medie 750 de lire. Chiria la trei camere într-un bloc central ajunge la 1200 de lire. La care se adaugă și utilitățile.

Viața în Anglia: cât costă alimentele

Cristina a avut însă surpriza plăcută să vadă că alimentele și restul costurile sunt similare și, unori, chiar mai mici decât în România. Ea a născut primul ei copil în Anglia și totul a fost ireposabil. Și gratuit. “Hainele, alimentele, carburanții –  am constatat că nu costă mai mult decât în România. Iar când sunt reduceri sau oferte, le iei la prețuri foarte mici”.

Anglia are câteva lanțuri de supermarketuri unde poți cumpăra alimente la prețuri mici, însă Brexitul a făcut ca prețurile la mâncare să crească semnificabil în ultima perioadă la unele produse. Coșul de cumpărături pentru două persoane ar costa cam 60 de lire pe săptămână, scrie expatica.com.

Viața în Anglia: cât costă educația și îngrjirea copilului

Cristina a petrecut primul din viața băiețelului ei în Coventry și s-a bucurat de o mulțime de gratuități. “Costurile legate de copii –  de când rămâi însărcinată până când face 18 ani –  sunt mult mai mici decât în România. Sunt multe gratuități pe care le oferă statul. Toată lumea naște la stat, condițiile sunt ireporosabile, nu plătești un ban, nu există conceptul de mită.

Mama și copilul beneficiază gratuit de servicii la stomatolog, de medicamente, consultații”. Cresele, în schimb, nu sunt gratuite, costă destul de mult și adesea nu au locuri disponibile.

Expatii care trăiesc în Anglia își trimit copiii cel mai adesea la școlile de stat, care sunt gratuite. Singurele costuri  sunt legate de uniformele școlare și de cărți opționale, care nu sunt oferite de stat.

Totuși, Marea Britanie are printre cele mai bune școli private din lume, însă taxele pleacă de la 17.000 de lire pe an.

Viața în Anglia: sistemul de sănătate

Cristina spune că ea și familia ei au avut parte de servicii medicale gratuite doar datorită faptului că erau rezidenți în Anglia. “Toată lumea beneficiază de aceste servicii. Tot ce trebuie să faci e să te înscrii pentru a obține acel national insurance number. Mergi la un fel de interviu, care este doar o formalitate. Ai apoi acces la toate serviciile din sistemul de sănătate, chiar dacă muncești sau nu”.

Datorită acestor gratuități, majoritatea expaților nu își fac asigurare de sănătate privată.

Viața în Anglia: transportul public

În Anglia transportul public este mai scump decât în alte țări, în special autobuzele, care nici măcar nu au un program pe care te poți baza. Londra are cel mai bine pus la punct transport public din Marea Britanie, și asta datorită metroului. O călătorie cu autobuzul în Londra costa 1.50 lire, iar cu metroul 2.40 lire.(sursa:life.ro)