După ce a relizat că a greșit drumul, un șofer româna a întors TIR-ul pe care îl conducea pe autostradă. Acesta a profitat de un pasaj care se afla între cele două sensuri de mers. Din fericire, nu a fost provocat niciun incident.
VEZI VIDEO INCREDIBIL LA SFARSITUL ARTICOLULUI!
Şoferul unui TIR de marfă înmatriculat în România a efectuat o manevră periculoasă pe o autostradă din Italia, strecurându-se printr-un pasaj situat între cele patru benzi de circulaţie după ce şi-a dat seama că a greşit drumul, relatează site-ul 20minutes.ch.
Tirul circula în urmă cu câteva zile pe autostrada A15 din Italia, care face legătura între localităţile La Spezia şi Parma.
„Când a ajuns în apropiere de autostrada cu plată de la Pontremoli, şoferul a oprit vehiculul pe banda de urgenţă. El şi-a dat seama că a greşit drumul şi că trebuie să se întoarcă. Însă pentru că era presat de timp, a decis să se strecoare printr-un pasaj situat între cele patru benzi de circulaţie”, a declarat un poliţist.
Acesta a difuzat o înregistrare video a manevrei efectuate de şofer, realizată cu ajutorul unei camere de supraveghere.„Este un act care se pedepseşte conform Codului Penal, întrucât pune în pericol viaţa automobiliştilor”, a mai subliniat acesta.
Arestat imediat, şoferul TIRULUI înmatriculat în România este acuzat că a pus în pericol siguranţa transportului, iar amenda poate atinge suma de 8.000 de euro.Şoferului i s-a retras permisul de conducere, iar vehiculul său nu va mai avea autorizaţia de a circula timp ce trei luni.
citeste si: Timpii legali de conducere și perioadele de repaus zilnice și săptămânale
Soferul trebuie sa aiba asupra sa, in cazul tahografului mecanic, diagrama pentru ziua respectiva, precum si pentru ultimele 28 de zile calendaristice, sau adeverinta pentru acestea.In cazul tahografului digital, trebuie sa prezinte cartela si/sau printul pentru pentru ultimele 28 de zile calendaristice. Dacă un vehicul dotat cu tahograf mecanic este condus de un conducător care dispune si de cartela tahografica digitala, aceasta trebuie sa se afle asupra sa.
Durata de conducere zilnica
– Durata maxima de conducere continua: 4 ore si 30 minute
– Durata de conducere zilnica: 9 ore
ATENTIE! Durata de conducere zilnica poate fi prelungita de doua ori pe saptamana la maxim 10 ore
Pauza: Dupa 4 ore si 30 minute de conducere conducatorul auto trebuie sa faca o pauza de cel putin 45 minute.ATENTIE! Aceasta pauza poate sa fie inlocuita cu o pauza neantrerupta de cel putin 15 minute, urmata de o alta pauza de cel putin 30 minute, luata inainte sa conduca din nou.
Exceptii:Conducatorul poate sa se abata de la aceste reguli, pentru a asigura securitatea persoanelor sau a incarcaturii sale cu conditia de a nu periclita siguranta rutiera.Conducatorul auto trebuie sa mentioneze genul si motivul derogarii pe foaia de inregistrare-diagrama tahograf, sau in aparatul de control pentru a ramane inregistrate sau in registrul de serviciu cel tarziu la punctul de stationare.
Durata de conducere saptamanala: Durata de conducere saptamanala nu poate depasii 56 ore.O noua perioada de odihna saptamanala incepe pana la sfarsitul a 6 perioade de conducere (24 h) de la inceperea muncii dupa o perioada de repaus anterioara. Mai jos doua exemple:
LUNI – 10 ORE / MARTI – 9 ORE / MIERCURI – 8 ORE / JOI – 9 ORE / VINERI – 7 ORE
SAMBATA – Odihna saptamanala / DUMINICA – Odihna saptamanala
sau
LUNI – 9 ORE / MARTI – 10 ORE / MIERCURI – 9 ORE / JOI – 10 ORE / VINERI – 9 ORE / SAMBATA – 9 ORE /
DUMINICA – Odihna saptamanala
Durata de conducere in doua saptamani consecutive
Durata de conducere acumulata in doua saptamani consecutive nu poate depasi 90 ore. Perioada de odihna zilnica nomala: Perioada de odihna zilnica 11 ore. O perioada de odihna zilnica poate sa fie prelungita pentru a deveni o perioada de odihna saptamanala redusa.
Perioada de odihna zilnica redusa trebuie sa fie de cel putin 9 ore dar sa nu depaseasca 11 ore.
Un conducator auto nu poate lua mai mult de trei perioade de odihna zilnica redusa intre doua perioade de odihna saptamanala.Un conducator care face parte dintr-un echipaj pe un vehicul trebuie sa aiba luata o perioada de odihna zilnica de cel putin 9 ore in 30 de ore care urmeaza perioadelor de odihna zilnica sau saptamanala.
Perioada de odihna zilnica fractionata: Perioada zilnica de odihna poate fi petrecuta in vehicul cu conditia ca acesta sa fie echipat cu o cabina de dormit si sa fie in stationare.Perioada de odihna zilnica se poate lua in doua intervale separate cu respectarea urmatoarelor conditii:
– primul interval trebuie sa fie de minim 3 ore neantrerupte
– al doilea interval trebuie sa fie de minim 9 ore neantrerupte
Perioada de odihna zilnica – caz particular: In cazul in care conducatorul insoteste vehiculul transportat cu trenul sau feribotul, si el ia o perioada de odihna zilnica normala, aceasta poate fi intrerupta de maxim doua ori prin alte activitati a caror durata sa nu depaseasca 1 ora.In timpul acestei perioade de odihna zilnica normala, conducatorul trebuie sa aiba acces la o cabina de dormit sau la o cuseta.
Perioada de odihna saptamanala: In fiecare saptamana conducatorul auto trebuie sa se odihneasca in total minim 45 ore consecutive.Perioada de odihna saptamanala incepe cel mai tarziu dupa cel mult 6 perioade de 24 ore calculate dupa perioada de odihna saptamanala precedenta.In cursul a doua saptamani consecutive un conducator trebuie sa se odihneasca cel putin doua perioade de odihna saptamanala normala sau o perioada de saptamana normala si o perioada de odihna redusa de cel putin 24 ore.
Reducerea este compensata intr-o perioada de odihna echivalenta luata in bloc inainte de respective.Sfarsitul celei de a treia saptamani care urmeaza saptamanii 45 ORE / SAPTAMANA
Perioada de odihna – echipaj: Conducerea in echipaj – situatia in care, in timpul unei perioade de conducere cuprinse intre doua perioade de odihna zilnica consecutive sau intre o perioada de odihna zilnica si o perioada de odihna saptamanala exista 2 conducatori auto la bordul vehicului pentru a asigura schimbul.In cursul primei ore de conducere in echipaj, prezenta unuia sau a altor conducatori este facultativa, dar aceasta este obligatorie pentru restul perioadei ramase.
4:30 ORE – Primul conducator auto (condus) / Al II-ea conducator auto (timp disponibil)
4:30 ORE – Al II-lea conducator auto (condus) / Primul conducator auto (timp disponibil)
4:30 ORE – Primul conducator auto (condus) / Al II-ea conducator auto (timp disponibil)
4:30 ORE – Al II-lea conducator auto (condus) / Primul conducator auto (timp disponibil)
9:00 ORE – Odihna – Vehicul in stationare
Perioada de odihna saptamanala redusa
Perioada de odihna saptamanala de 45 ore consecutive poate fi redusa la 24 ore. Perioada de odihna zilnica si/sau perioada de odihna saptamanala, pot fi petrecute in vehicul cu conditia ca acesta sa fie echipat cu o cabina de dormit si sa fie in stationare.
Pe parcursul a doua saptamani consecutive, un conducator trebuie sa efectueze cel putin: doua perioade de odihna saptamanala normale sau o perioada de odihna saptamanala normala si o perioada de odihna saptamanala redusa de cel putin 24 ore.Orice perioada de odihna luata in compensatie pentru reducerea perioadelor de odihna saptamanala este atasata unei alte perioade de odihna de cel putin 9 ore.O perioada de odihna saptamanala poate fi suprapusa pe doua saptamani, dar ea va fi contabilzata in una dintre cele doua saptamani, dar nu in amandoua.(sursa:Regulamentul (CE) Nr. 561/2006)