„Povestea bătrânului şofer de camion” – un documentar spaniol emoţionant, ce descrie viata soferului de TIR, ieri si astazi!
Cum arăta munca şoferilor de camion în anii ’60? Povestea a cinci spanioli care şi-au început cariera în transporturi în acea perioadă este adusă în faţa publicului de un fost şofer, acum regizor şi scenarist – Fernando Fernández Ferreira.Filmul său documentar – „Povestea bătrânului şofer de camion” – a fost apreciat la festivaluri de film din Spania şi România.
„La historia del viejo camionero. Un viaje en el tiempo en la antigua carretera nacional 6 ” este o poveste depănată de şoferi spanioli, plină de anecdote şi experienţe fericite şi nefericite.Datorită regizorului Fernando Fernándeza Ferreiry, José „Barbeitos”, Amable Balseiro, Pedro Rodriguez şi Lopez i Antolin s-au întors în cabină pentru a-şi aminti bucuriile şi greutăţile vieţii la volan şi traseele de pe vechiul drum naţional 6, care ducea la Madrid.
Povestea îi are ca protagonişti pe cei cinci şoferi.
Timp de peste 55 de minute, bătrânii domni îşi istorisesc experienţele, îşi amintesc dificultăţile, bucuriile şi întâmplările din viaţa de zi cu zi.Relatările lor gravitează în jurul călătoriilor pe care le-au făcut pe vechiul drum spre Madrid.Şoferilor li s-a alăturat şi José Luis Basante, care povesteşte despre tatăl său, care a început a început să transporte peşte şi a pierit în timp ce descărca o cisternă.
Fernández a fost şofer timp de 20 de ani şi cunoaşte acest domeniu ca pe propriul buzunar.Împreună cu protagoniştii documentarului, a recreat cu un camion spaniol Pegaso drumul de la Coirós la Vega Valcarce, care reaminteşte vechile timpuri şi solidaritatea care îi lega atunci pe şoferi.Pe parcursul călătoriei, s-au oprit în locurile pe unde treceau şi trec şi astăzi şoferii – benzinării şi restaurante.
Omagiu
La început a fost o aventură, dar în cele din urmă filmul a devenit un omagiu pentru toţi cei care s-au apucat de această activitate în anii ’60 pentru stilul de viaţă, nu pentru profesie”, spune regizorul.Materialul reuşeşte să arate schimbările enorme din societate, infrastructură, dezvoltarea extraordinară a tehnologiei şi influenţa acestora asupra muncii şoferilor şi asupra relaţiilor lor cu ceilalţi.
Pe vremuri, trebuia să ajungi într-un bar pentru a putea da un telefon. Atunci oamenii petreceau timp unii cu alţii. Acum fiecare are un telefon mobil.
Cum te opreai pe drum din cauza unei probleme, nu trecea mult şi se mai opreau şase sau şapte şoferi gata să te ajute. Eram precum o familie… În anii ’90, totul a început să se schimbe. E de neconceput să se mai oprească cineva. Totul este din cauza presiunii timpului, a tahografelor, grabei, controalelor la care suntem supuşi. Suntem foarte stresaţi. Înainte nu exista acest stres” subliniază regizorul.
Regizorul se plânge că pe drumurile de astăzi nu mai există solidaritatea de pe timpuri. Acum fiecare se gândeşte doar la el. Profesia a devenit ceva automat.Aventura şi improvizaţia s-au pierdut complet, adaugă regizorul spaniol.