Autoritățile de control din Europa nu pot solicita o dovadă că șoferul a petrecut odihna săptămânală în afara autovehiculului – aşa reiese dintr-o scrisoare transmisă Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU) de către Comisia Europeană.
Competențele autorităților naționale de supraveghere în ceea ce privește impunerea unor perioade regulate de repaus (45 de ore +) sunt, prin urmare, limitate.
Potrivit scrisorii primite de IRU, organismele de control nu pot solicita nici un document de la șofer (chitanțe sau facturi de la hotel/motel, etc) care să confirme faptul că perioada de odihnă de 45 de ore a fost petrecută în afara cabinei vehiculului.
În sprijinul orientărilor de mai sus, Comisia Europeană face referire la art.36 din Regulamentul (UE) 165/2014 care specifică documentele pe care conducătorii auto trebuie să le prezinte la cererea organismelor de control. „Documentul care confirmă că a petrecut odihna în afara cabinei nu a fost inclus în acest regulament” precizează CE.
Sancțiunile pot fi impuse doar dacă șoferul este surprins efectuând odihna săptămânală în cabină.
Cu alte cuvinte, nu vor exista sancțiuni retroactive în astfel de cazuri.
Această precizare este importantă, având în vedere precedentul creat de Franța sau Belgia în acordarea retroactivă a sancțiunilor. În cazul în care șoferul sau transportatorul primesc astfel de sancțiuni, Comisia Europeana oferă baza legala pentru o eventuala contestație.
Vă reamintim că la începutul acestei luni, autoritățile din Spania au făcut deja demersuri privind anularea acestei cerințe. Astfel, în urma întâlnirii din 3 aprilie 2019 dintre reprezentanții Ministerului Lucrărilor Publice și cei ai Comitetului Național pentru Transporturi în legătură cu interpretarea dată de Directoratul General aplicării regulilor privind efectuarea odihnei săptămânale de către șoferii de camion, instrucțiunile privind controlul au fost modificate oficial în Spania.
Principala modificare vizează înlăturarea obligației de a dovedi cu documente efectuarea odihnei săptămânale în afara cabinei (chitanțe sau facturi de la hotel, etc). Astfel, agenții de control îi vor sancționa doar pe acei șoferi care, în momentul inspecției, sunt surprinși efectuând odihna săptămânală în cabina camionului.
Comisia Europeana a răspuns scrisorii UNTRR privind sancțiunile care vizează odihna săptămânală în cabină
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a solicitat în luna iunie a.c. autorităților din Franța și Belgia să intervină pentru a stopa sancțiunile care vizează efectuarea odihnei săptămânale în afara cabinei.
Conform reglementarilor în vigoare, odihna săptămânală în cabină este interzisă pe teritoriile acestor țări iar șoferilor li se solicita dovezi care să ateste că au petrecut această perioadă la hotel/motel sau în orice alt loc în afara cabinei camionului.
UNTRR a emis solicitarea către autorități după ce mai multe astfel de cazuri de sancțiuni – pe care organizația le-a etichetat drept “abuzive” – au fost semnalate de transportatori români.
La acea dată, transportatorii au declarat că șoferii lor au fost controlați și amendați cu până la 2250 euro în Franța și în Belgia, pentru că nu au putut să dovedească cu documente faptul că au petrecut perioada de repaus săptămânal normal în afara cabinei camionului.
În scrisoarea oficială din iunie, UNTRR declara: “Autoritățile franceze și belgiene nu pot solicita dovezi șoferilor români prin care să demonstreze că perioada de repaus săptămânal normală precedentă controlului în trafic nu a fost efectuată în autovehicul.”
Ieri UNTRR a anunțat că Direcția Generala pentru Mobilitate a Comisiei Europene a răspuns scrisorii transmise de organizație în luna iunie.
În răspunsul oficial al Comisiei se precizează: “După o examinare amănunțită a amenzilor transmise, pot să confirm că departamentul meu va solicita autorităților franceze clarificări cu privire la practicile lor de control în care impun restricția de a efectua perioada de repaus săptămânal normală în cabina autovehiculului.”
Referitor solicitarea UNTRR privind lista cu parcări securizate, în scrisoarea Comisiei se precizează faptul că aceasta “(…) nu are mandatul de a solicita o astfel de listă din partea statelor membre.” adăugând că eurodeputații au prezentat propuneri care ar solicita statelor membre să comunice Comisiei locurile unde se află parcările sigure și securizate disponibile pe teritoriul lor.
Deși în scrisoarea din iunie a.c. a UNTRR, organizația preciza că i-a fost comunicat de către Comisarul European pentru Transport faptul că autoritățile franceze nu pot solicita dovezi șoferilor români privind locul în care au efectuat repausul săptămânal, vă reamintim totuși că în prezent sase ţări europene – printre care și Franța – sancționează efectuarea odihnei săptămânale în cabină.
Mai mult, conform autorităților, Franța și Belgia sancționează odihna săptămânală în cabină chiar și atunci când aceasta a fost efectuată pe teritoriul altei țări.